Advokat UNSA o slučaju diplome Sebije Izetbegović: ‘Senat neće ništa poništiti…’

No, za Univerzitet je samo važno da donese vjerodostojno ispravu sa Medicinskog fakulteta da je položila te ispite. Ovo je drugo sve nebitno – kazao je.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo donijelo je naredbu o neprovođenju istrage u predmetu vezanom za vjerodostojnost javnih isprava Sebije Izetbegović sa postdiplomskog studija Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Advokat Sebije Izetbegović, Esad Oruč ranije je za N1 kazao kako ovo znači da bi se trebale poništiti sve odluke Senata Univerziteta u Sarajevu.

– Ovo sada konrektno znači da bi Senat trebao da poništi sve svoje odluke i da uspostavi stanje kakvo je bilo i prije samog ovog procesa. Žao mi je što se iscrpila i javnost i Univerzitet na mediji na nešto što je od samog početka bilo jasno – kazao je Oruč.

Advokat i punomoćnik Univerziteta u Sarajevu Enver Smajkan je prokomentirao novu odluku Tužilaštvo KS.

– Ništa se ne poništava što je Senat radio. Sebija Izetbegović mora dostaviti uvjerenje da je položila ispite, šta radi Tužilaštvo to je nešto drugo. Sebija Izetbegović mora iz Zagreba donijeti da je položila ispite, čak da i to dostavi opet bi bili upravu jer ona nikada nije zvanično donijela da je položila ispite u Zagrebu i nikada nije priznato na Univerzitetu u Sarajevu da je u Zagrebu položila ispite – kazao je za N1 Smajkan.

Potom je dodao:

– Imali smo postupke gdje su ljudi falsifikovale diplome, a Tužilaštvo KS je obustavilo postupak u svim slučajevima i to zbog zastare. Ne mogu ulaziti zbog čega su donijeli ovu odluku. Vještačenje nisu uradili kako treba sigurno. Ne može se sa njim utvrditi ovo što oni navode. Ukoliko je Tužilaštvo KS našlo da je ona u Zagrebu završila ispite sada će valjda donijeti uvjerenje Ministarstva obrazovanja Republike Hrvatske i Medicinskog fakulteta. Sada će valjda izdati, ako su našli. Međutim, da su oni to našli već bi izdali. Nešto nije kako treba u tom postupku.

Između ostalog, advokat Smajkan je kazao kako Ured za borbu protiv korupcije ima pravo na prigovor.

– No, za Univerzitet je samo važno da donese vjerodostojno ispravu sa Medicinskog fakulteta da je položila te ispite. Ovo je drugo sve nebitno – kazao je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79