Afera ‘kisik’ i u Brčkom?

Prelijeva li se afera Kisik i u Brčko – pitaju predstavnici Naroda i pravde, opozicione političke stranke u ovoj lokalnoj zajednici. Traže odgovore od vlasti i Javne zdravstvene ustanove, iz koje su se, također, oglasili.

NiP je iznio saznanja da je Distrikt nabavljao kisik od sporne firme iz Laktaša, te ih zanima je li se nabavljao medicinski ili industrijski kisik. Također pitaju zašto kontrolu kvaliteta kisika obavlja firma iz Srbije, a ne iz Bosne i Hercegovine.

“Tražimo da se neko očituje, da objasni da li ima mogućnosti da je upotreba takvog nemedicinskog kiseonika dovela do toga da se poveća stopa smrtnosti u Brčko distriktu, jer je jedan od vodećih gradova po smrtnosti u BiH”, istakao je Rasim Smajlović, politički sekretar NiP-a Brčko.

Iz Javne zdravstvene ustanove tvrde da je ovlaštena i akreditovana firma za ispitivanje kontrole kvaliteta kisika 28. septembra uzela uzorak iz centralne cisterne i boce, koji je potom zapečaćen i otpremljen u ovlaštenu laboratoriju. Navode da su nabavljali medicinski kisik izuzetnog kvaliteta iz Austrije.

“Nakon završene kontrole, ispitivanja, dobili smo izvještaj u kojem stoji da je u pitanju medicinski kisik s veoma velikim procentom čistoće – 99,97%, što znači da je on siguran i može se koristiti za liječenje pacijenata”, izajvio je portparol JZU Brčko Salih Ibrahimbegović.

Iz JZU su demantovali sve navode NiP-a, optužujući ih da pokušavaju skrenuti pažnju s onoga što je bitno – a to je zdravlje građana, te da su uzeli za pravo da komentarišu i iznose određene podatke za koje nisu stručni.

“Vezano za upitnost neke firme ili ne, Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge u ovom trenutku taj dio ne bi komentarisalo… Razlozi zašto je kod određenih lica uslijedila smrt, a koji su bili pozitivni na covid, mi u ovom trenutku ne možemo to komentarisati, jer to zahtijeva malo dublju i širu analizu samog liječenja”, istakao je Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo (SDA).

Prvi čovjek Brčko distrikta Esed Kadrić, koji je ujedno i predsjednik SDA u ovom gradu, nije želio komentarisati posljednja dešavanja, ni prozivke opozicije. Iz njegovog kabineta kratak odgovor: dijeli stav JZU. No, ako priča o kvalitetu kisika u ostatku BiH poprimi pravosudni epilog, teško da će i brčanske vlasti moći ostati nijeme. Nova afera ili uranjena predizborna kampanja, nezahvalno je prejudicirati, posebno u trenutku kada se naša zemlja suočava sa četvrtim valom koronavirusa, i kada su bolnice pune, a građani već gotovo dvije godine dovoljno uplašeni i zbunjeni.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79