Agencija za statistiku BiH počela aktivnosti u velikoj neizvjesnosti: Spremaju zakon, datuma popisa ni na vidiku

Radne grupe koje je formirala Agencija za statistiku BiH, a na osnovu zaključka Savjeta ministara, počele su izradu zakona o popisu stanovništva i popisu poljoprivrede, potvrdila je vršilac dužnosti direktora te institucije Vesna Čužić.

BiH je, uz Somaliju, bila jedina zemlja u svijetu koja nije uspjela 2011. godine da organizuje popis stanovništva, domaćinstava i stanova, a kada su se dvije godine kasnije, spletom raznih okolnosti, posložile određene kockice, popisivači su izašli na teren.

Posljednji popis, koji je obavljen od 1. do 15. oktobra 2013. godine, protekao je uz velike probleme zbog neslaganja čelnika tri statističke institucije u BiH, a sve je rezultovalo time da je Srpska objavila svoje podatke tri godine kasnije, nezadovoljna načinom na koji ih je Agencija za statistiku BiH obradila, odnosno jer su ljudi iz 196.000 popisnica uvršćeni u stalne stanovnike u BiH iako godinama žive i rade u inostranstvu.

Iako se ranije spekulisalo da bi popisivači trebalo da pokucaju na vrata građanima 2021. godine, gotovo je izvjesno da se to tada neće desiti. Na pitanje da li je moguće sada govoriti o nekom okvirnom datumu, Čužićeva je istakla da Savjet ministara daje konačnu potvrdu za ulazak u postupak pripreme novog popisa stanovništva.

– U zakonu o popisu stanovništva biće definisani vrijeme sprovođenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, budžet i osnovne smjernice za metodologiju rada i način prikupljanja, obrade i diseminacije podataka. Popis je državni projekt u kojem je uloga statističkih institucija stručne i tehničke prirode – istakla je za Glas Srpske Vesna Čužić.

Govoreći o aktivnostima na popisu poljoprivrede, podsjetila je da je u julu, na inicijativu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, održan sastanak predstavnika sve tri statističke institucije u BiH i nadležnih ministarstava u RS i FBiH na kojem je razgovarano o tom popisu. Oni su Agenciji za statistiku BiH dostavili mišljenja o organizaciji poljoprivrednog popisa koja će biti dostavljena i Savjetu ministara.

U i toj agenciji su potvrdili da je na njihove planove uticala pandemija virusa korona.

– Budući da su istraživanja, koja zahtijevaju i terenski rad, jedna od glavnih aktivnosti statističkih institucija, nastojimo se prilagoditi novonastaloj situaciji i naći što bolja rješenja. Većinu planiranih istraživanja smo realizovali uz poštovanje mjera kriznih štabova i preporuka Evrostata. Međutim, neka istraživanja, kao što su anketa o potrošnji domaćinstava ili anketa o prihodima i uslovima života, koja zahtijevaju terenski rad, nismo realizovali i odgodili smo ih za narednu godinu – zaključila je Čužićeva.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79