Akcija FUP-a u Sarajevu: Lagali građane da su dobitnici nagradne igre pa im krali podatke s bankovnih kartica

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) danas su lišili slobode E. Đ. (30), D. M. (22) i N. B. (50), svi iz Sarajeva, zbog sumnje da su počinili krivično djelo prevara.

Pretreseni su stambeni objekti na dvije lokacije u Sarajevu koje koriste osumnjičeni. Tom prilikom su oduzeti predmeti koji su traženi naredbom Suda, a koji potječu ili se dovode u vezu s krvičnim djelima.

Federalna uprava policije je u prethodnom periodu zaprimila više prijava građana protiv ove kriminalne grupe, koja se sumnjiči da je u periodu od juna do decembra 2019. godine neovlašteno došla do podataka s bankovnih platnih kartica više građana s područja cijele Bosne i Hercegovine.

Prevaranti su, uz korištenje više različitih telefonskih brojeva, putem aplikacije Viber, upućivali poruke u kojima su prikazivanjem lažnih činjenica oštećene obmanuli da su dobitnici nagradnog poklon bona „UniCredit banke“, „Raiffeisen banke“ i „Fondy fondacije“.

Oštećeni, ne sumnjajući da se radi o prevari, dostavljali su podatke sa svojih platnih kartica, a nakon čega su ih upotrebljavali za online internet klađenje, kupovinu mobitela i različite robe putem web stranica, čime su za sebe pribavili znatnu imovinsku korist.

Ove osobe su kriminalistički obrađene u službenim prostorijama FUP-a te će u zakonskom roku biti predate u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79