Ako ljetuje u Hrvatskoj nemojte se ni slučajno kupati ovdje: More puno fekalija

Alarmantni su podaci (ne)čistoće mora na Benama.

Tragom dojava građana, ali i Društva “Marjan”, Javna ustanova za upravljanje Park-šumom Marjan naručila je ispitivanje otpadnih voda koje se često slijevaju u more iz septičke jame.

Naime, u vodopravnoj dozvoli restorana Va-Bene jasno stoji da ne smije biti crijevnih enterkoka i escherichije coli na Benama, a malo je reći da su vijednosti prekoračene.

Splitski dograonačelnik Bojan Ivošević objavio je frapantne rezultate Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

“Usporedbe radi kada dodatno pročišćene komunalne otpadne vode ispuštate u površinske priobalne vode u 100ml smije biti prisutno 200cfu crijevnih enterkoka i 500cfu escherichije coli”.

JU PŠ Marjan zajedno s NZJZ SDŽ uzela je uzorak s Bena, a rezultati su alarmantni!

“U 100ml uzorka s Bena, crijevnih enterokoka je 2.000.000 cfu odnosno 10.000 puta više nego što smije biti u komunalnim otpadnim vodama koje se smiju puštati u more, a escherichije coli ima 5.800.000 cfu odnosno 11.600 puta više”, naglasio je.

Usporedio je podatke s Bena s graničnim vrijednostima koje moraju biti u komunalnim otpadnim vodama i tada su rezultati više od deset hiljada puta prekoračili vijednosti. Ukratko, podaci su katastrofalni.

Podsjetio je kako je koncesiju dala i nadzire je Splitsko-dalmatinska županija.

Godinama upozoravamo na septičku jamu iz koje su se fekalije više puta slijevale u more. Međutim, nikada se ništa nije poduzelo kako bi se sanirao problem, piše Slobodna Dalmacija.

“Suprug i ja se kupamo tamo već godinama i svake godine isto.. Na današnji praznik smo odlučili otići ranije i zatekli smo ovaj prizor. More puno fekalija”, pričala nam je ogorčena Jasenka koja nam je prije mjesec dana poslala fotografije fekalija u moru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79