Ako ne bude produžen mandat EUFOR-a u BiH, Austrija će povući svoje vojnike iz naše zemlje

 

Ministrica odbrane Austrije Klaudia Tanner kazala je da će ova zemlja povući svoje vojnike iz vojne misije EUFOR-a “Althea” u Bosni i Hercegovini ukoliko Vijeće sigurnosti UN-a ne produži mandat, piše austrijski Der Standard.

Kako navode u Der Standardu, međunarodni sukob sa Rusijom mogao bi imati dramatične posljedice za Austriju i njenu vojsku. Ističu da postoji rizik da se okonča najznačajnija austrijska vanjska misija, a to je učešće u mirovnoj operaciji u Bosni i Hercegovini.

Der Standard objašnjava kako se radi o misiji UN-a i da je Austrija uključena od 2004. godine i pored svoga zvanično neutralnog statusa. Također, Austrija ima najveći kontignet vojnika, a od 2009. godine zapovijeda misijom. Trenutni glavnokomandujući je austrijski general-major Anton Wessely.

Objašnjavaju da je, do sada rutinsko produžavanje mandata koje se dešavalo početkom novembra, dovedeno u pitanje zbog rata u Ukrajini.

Kako je Der Standard saznao, Ministarstvo odbrane Austrije je već isplaniralo napuštanje misije Althea u slučaju da Rusija u Vijeću sigurnosti blokira produžetak misije. Ljetos je ured ministrice Tanner je uradio izvještaj o opcijama u kojima su predstavljeni svi scenariji.

Opcije uključuju i napuštanje, a iz vojnih izvora je potvrđeno da je ta opcija teoretski i praktični moguća. Konačno odluku bi donijela vlada Austrije, kao što je bio slučaj sa povlačenjem mirovnih trupa sa Golana 2013. godine.

U vladi se i dalje nadaju da Kremlj neće blokirati produžetak mandata, ali neki sumnjaju da Putin želi proizvesti nove nemire i podjele u EU, a to bi se lako moglo postići destabilizacijom na Balkanu. Austrijski medij navode da bi Putin mogao djelovati na poziv člana Predsjedništva Milorada Dodika.

Drugi je stav, navode, da Putin neće ići tako daleko jer bi se vojna operacija mogla nastaviti i bez mandata UN-a, naprimjer ukoliko Predsjedništvo BiH zatraži pomoć NATO-a uprkos protivljenju Milorada Dodika.

U slučaju da se NATO pozicionira bez saglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a, vojno neutralna Austrija bi imala problem. Bez mandata UN-a učešće u misiji bi bilo nezamislivo, a povlačenje vojnika bi bila realna opcija smatraju u Ministarstvu odbrane Austrije, saznaje Der Standard.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79