Ako putujete ovo trebate znati: Velika promjena na bankomatima u Hrvatskoj

Nakon nekoliko mjeseci od uvođenja eura u Hrvatskoj, na bankomatima od subote naći će se nove novčanice, i to one u apoenima od 50 i 100 eura ( 97,5 i 195 KM). Do sada su se u većini slučajeva isplaćivale one od 10 i 20 eura (1,95 i 39 KM).

U kojim će apoenima izlaziti ovisi prije svega o modelu bankomata.

“Ako je manji model, manji je spremnik. Količina od 10 i 20 eura (1,95 i 39 KM) koja se stavljala vrlo brzo se praznila i zato je potreba za povećanjem iznosa vrijednosti u bankomatima, i zato se stavljaju novčanice od 50 i 100 eura”, rekla je Lidija Stolica, predsjednica Hrvatskog ceha zaštitara.

Osim što su bankomati prilagođeni euru, osigurana je i nikada jača zaštita, piše RTL Danas.

“Boja će se razliti po novčanicama, ta boja nije periva, ona je prepoznatljiva u bilo kakvom korištenju, ne može se koristiti za uplatu na bilo kojim uplatnim uređajima”, objašnjava Stolica.

Trenutno radi više od 4.000 bankomata, a za mjesec dana njihov će se broj povećati za najmanje hiljadu i pol, i to prvenstveno zbog sezone.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79