Ako vas ujede pas lutalica, možete tužiti općinu: Ustavni sud BiH donio obavezujuću presudu

A picture taken on January 28, 2015 shows stray dogs, among the 450 which have found shelter and food in improvised shelter operated only by volunteer in Nis, 200 km south of Belgrade, Image: 216608870, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, AFP

Presuda Ustavnog suda BiH od 14. oktobra u slučaju napada na stado ovaca u Banovićima. Općina mora isplatiti naknadu bez obzira je li do napada došlo na privatnom posjedu ili javnoj površini

U slučaju da vas ujede pas lutalica, bez obzira da li se to desilo na javnom ili vašem odnosno privatnom posjedu imate pravo na nadoknadu štete od lokalne vlasti, u ovom slučaju od općine.
To je ustanovljeno presudom Ustavnom suda Bosne i Hercegovine od prije dvije sedmice u slučaju Mirnesa Begića iz Banovića.

 

Mirnes Begić je, međutim, doživio nešto drastičniji slučaj. Čopor pasa lutalica mu je prije četiri godine na njegovom privatnom posjedu napalo stado ovaca, pri čemu su uginule četiri ovce i jedno jagnje.

Općinski sud je presudio u njegovu korist i obavezao općinu na isplatu naknade materijalne štete. Kantonalni sud u Tuzli je, pak, uvažio žalbu Općine, te je ustanovio da nema njene odgovornosti “jer se štetni događaj desio na privatnom posjedu, a ne na javnoj površini”.

Najviša sudska instance u BiH, Ustavni sud, prije dvije sedmice, pak donosi presudu koja će biti obavezujuća za sve sudove u odlučivanju u ovakvim slučajevima ustanovivši da su Zakonom o komunalnim djelatnostima definirani i kafilerijski poslovi poput uklanjanja pasa lutalica.

– Iz navedene zakonske formulacije jasno proizlazi da obaveza uklanjanja pasa lutalica nije ograničena isključivo na javne površine, već se to ograničenje odnosi na obavezu uklanjanja životinjskih leševa. Dakle, navedena zakonska odredba stipuliše generalnu obavezu uklanjanja pasa lutalica, što omogućava da se ostvari ratio legis zaštite životinja i njihovo smještanje u odgovarajuća skloništa, sa jedne strane, i zaštite stanovništva, inter alia, i od eventualnih napada pasa lutalica kakav je i predmetni slučaj, sa druge strane”, stoji u odluci Ustavnog suda BiH koja će biti obavezujuća za sve lokalne sudove.

Naime, građani sve češće doživljavaju napada pasa lutalica diljem BiH, a posebno je to izraženo u glavnom gradu BiH. No, tek manji broj oštećenih odlučuju se da pokrenu tužbu.

Prema informacijama iz Kantonalnog pravobranilaštva u 2019. godini bilo je 22 tužbi za nadoknadu štete, a ukupno se u sarajevskim sudovima vodi 222 predmeta. Riječ je o predmetima iz svih proteklih godina.

Iz Pravobranilaštva također navode da odgovornost za uklanjanja pasa lutalica što spada u kafilerijske poslove snosi jedinica lokalne samouprave prenosi Fokus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79