Alarmantna situacija u bh. bolnici:” Pacijenti leže po hodnicima, RTG snimke očitavaju preko Vibera”

U šokantnom razvoju događaja koji potresa naš zdravstveni sistem, alarmantno stanje na hirurškom odjelu je samo vrh ledenog brijega. Preseljenje hirurgije, urologije i ortopedije na pedijatriju izaziva pravu katastrofu, a sve to zbog nedostatka vizije i nesposobnosti vodstva da se uhvati u koštac s problemima.

Razlog preseljenja je krajnje bizaran jer radovi koji bi se trebali sprovoditi u cilju renovacije odjela su nepostojeći. Situacija je dodatno pogoršana jer su gastroskopija i kolonoskopija potpuno paralizirane i nedostupne, ostavljajući pacijente u neizvjesnosti i bespomoćnosti. Poražavajuća informacija je još da se ne može vršiti elektivni (redovni) program a sve je to zbog manjka kadra i opreme.

Naš zdravstveni sistem ne samo da je postao najskuplji, već i najnefunkcionalniji sustav na svijetu.

Nesposobnost menadžmenta i direktora Zdravstvenog centra kao i direktora Brčanske bolnice da prepoznaju probleme i pruže adekvatna rješenja postala je svojevrsna norma. Umjesto da se suoče s izazovima i poduzmu korake za poboljšanje, vodstvo tapka u mjestu, ostavljajući pacijente i zdravstvene radnike u kaosu. Nedostatak vizije i nedostatak smjernica, kvalitetnog plana za budućnost zaustavljaju napredak i dovode u pitanje sigurnost pacijenata.

Ovo je samo vrhunac problema u našem zdravstvenom sustavu. Kombinacija nedostatka vizije, nesposobnosti menadžmenta i nefunkcionalnosti ključnih dijagnostičkih postupaka stvara u konačnici, neodrživo, katastrofalno stanje. Ko su žrtve ove politike vođenja zdravstvenih institucija?

Pacijenti su žrtve ovog propalog sistema koji je iznimno skup, ali istovremeno nesposoban pružiti najosnovniju zdravstvenu skrb.

Da to nije sve samo neka priča, izmišljotina ili produkt nečije mašte vidimo prema izvještajima dežurnog ljekara hirurške službe, gdje je navedeno da su pacijenti prisiljeni ležati na hodnicima zbog nedostatka raspoloživih mjesta na odjelu.

Ovakva praksa predstavlja neprihvatljivu situaciju u kojoj su pacijenti izloženi dodatnim rizicima i nepotrebnom nelagodom, a to sve zbog, napominjem, nepostojećih radova na renovaciji. Nedostatak adekvatnog prostora za pružanje zdravstvene skrbi narušava sigurnost pacijenata i kvalitetu medicinskog tretmana.

Ovi izvještaji dodatno potvrđuju i prijašnje tvrdnje o nedostatku materijala za rad, slanju rendgenskih snimaka putem aplikacije “Viber” jer sistem koji koji bi trebao biti dostupan za očitanje RTG snimaka u potpunosti ne radi. Može se reći da je ovo svojevrsni patent prvi put implementiran u Bolnici Brčko distrikta.

Ali to nije sve, sigurnosni propusti tijekom operacija radi neispravnosti instalacija dodatno otežavaju sprovođenje medicinskih procedura pa tako zgleda da se u Bolnici Brčko distrikta rade do sad u svijetu neviđene metode operativnih zahvata potpomognuti elektro-šok terapijom. Sve ove činjenice ukazuju na ozbiljne probleme u upravljanju Bolnicom, Zdravstvenim centrom kao i u postavljanju prioriteta pružanja sigurne i kvalitetne zdravstvene skrbi.

Ova situacija zahtijeva promptnu akciju. Odgovorni za upravljanje zdravstvenim sistemom moraju biti suočeni s posljedicama svoje nesposobnosti i hitno poduzeti korake za popravljanje situacije ili ako za to nisu kompetentni, pustiti druge koji su stručni, obrazovani i sa vizijom kako bi zdravstveni sistem konačno počeo da funkcionira u punom kapacitetu.

Pacijenti zaslužuju funkcionalan i učinkovit zdravstveni sistem koji im omogućuje pravovremeno i sigurno liječenje. Svaki trenutak proveden u kaosu i nedostatku osnovnih dijagnostičkih procedura predstavlja ozbiljnu prijetnju za živote i dobrobit pacijenata.

Na kraju, šta je krajnji cilj ovog menadžmenta? Zašto se ovako nesavjesno ponašaju prema svojim obavezama? Cilj menadžmenta jeste da ovu zdravstvenu ustanovu svede na stacionar, te da se isti ovi pacijenti šalju u Bijeljinu i Tuzlu na daljnje liječenje.

Kao i na preglede u privatne zdravstvene ustanove, unutar i van Brčko distrikta, koje su u mogućnosti pružiti ono što bi trebalo biti dostupno svim pacijentima u ovoj javnoj zdravstvenoj ustanovi. Ukoliko se ova praksa nastavi, na pomolu je da će se nakon 137 godina postojanja zdravstevnog centra isti ugasiti, što se nije desilo ni u težim razdobljima rada.

Ovo je vrijeme da se probudimo i zahtijevamo odgovornost. Naši životi i zdravlje ovise o tome. Samo dubinske reforme i promjene u načinu upravljanja mogu osigurati da naš zdravstveni sustav postane siguran, funkcionalan i pristupačan za sve pacijente.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79