Alarmantni vanjskotrgovinski deficit BiH: Uvoz značajno nadmašuje izvoz

Alarmantni vanjskotrgovinski deficit BiH: Uvoz značajno nadmašuje izvoz


Bosna i Hercegovina suočava se s ozbiljnim vanjskotrgovinskim deficitom, koji je u prva četiri mjeseca ove godine dosegao gotovo četiri milijarde maraka.

Podaci pokazuju da je izvoz svakog mjeseca bio za milijardu maraka manji od uvoza, a ako se ovaj trend nastavi, zemlja bi do kraja godine mogla zabilježiti rekordni minus u razmjeni s inozemstvom od čak 12 milijardi maraka, što je milijardu više u odnosu na prošlu godinu, izvještava BHRT.

U razdoblju od januara do aprila ove godine, izvoz je iznosio pet milijardi i 320 milijuna maraka, dok je uvoz dosegao devet milijardi i 291 milijun maraka. Pokrivenost uvoza izvozom bila je 57,3 posto, što je rezultiralo negativnim trgovinskim saldom od tri milijarde i 971 milijun maraka.

Najveći dio izvoza, 75 posto, bio je usmjeren prema Europskoj uniji, no i tu je zabilježen pad od sedam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najveći pad zabilježen je u elektro-metalskoj i drvnoj industriji, ključnim izvoznim sektorima Bosne i Hercegovine.

Zdravko Marinković, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, izjavio je da su uvjeti u zemljama gdje izvozimo diktirali situaciju u ovim sektorima, što je dovelo do pada izvoza. Ekonomisti kao glavne razloge navode usporavanje europskih ekonomija, posebno Njemačke, te rat u Ukrajini koji ulazi u treću godinu.

“Ekonomski izazovi u Europi, kao i ulaganja EU u Ukrajinu, značajno iscrpljuju ekonomije tih zemalja, što rezultira manjkom sredstava za kupovinu i investicije,” objasnio je ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Unatoč tome što za pad izvoza nisu odgovorne domaće kompanije, ekonomski analitičari upozoravaju da bi trenutni trend mogao dovesti do dodatnog povećanja vanjskotrgovinskog deficita. Admir Čavalić, također ekonomski analitičar, naglasio je potrebu za nadom da se ovaj deficit neće značajnije reflektirati na poslovanje domaćih izvoznika i ostatak bh. ekonomije.

Ukupna robna razmjena Bosne i Hercegovine u 2023. godini iznosila je 44 milijarde KM, pri čemu je vrijednost uvezene robe bila 28, a izvezene 17 milijardi maraka. S obzirom na trenutne tendencije, očekuje se da će se vanjskotrgovinski deficit do kraja ove godine dodatno povećati.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija