Alarmantno: Cijene u našoj zemlji rastu brže nego u Evropskoj uniji

Ni s aktualnim poskupljenjima nismo se snašli. Na sceni već nove projekcije rasta na globalnom nivou. Krajem prošle godine zahvatio nas je talas poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

Krenulo je od brašna, kafe, nafte i naftnih derivatra. Danas su to i sve ostale stvari. A meso je u našoj zemlji postalo luksuz, prenosi Federalna.ba.

Nezabilježen nivo

Rast cijena hrane u svijetu u martu je dostigao do sada nezabilježen nivo. I tu nije kraj. Do kraja godine na globalnom nivou rast će cijene od masti i ulja, voća i povrća pa do slatkiša. Cijene žitarica svakodnevno rastu, a do kraja godine poskupjet će za još četiri posto.

Svjetske cijene na domaćem tržištu. Vrhunac skoka cijena džep građana je već doživio. Tako, naprimjer, cijena piletine u Bosni i Hercegovini, za razliku od prošlogodišnjih 8,50 KM, ovih dana dostigla je cijenu i do 15 KM po kilogramu.

Da bismo lakše shvatili zašto je ovaj novac nedovoljan, najjednostavnije je da koristimo brojler-proizvodnju kao primjer. Prema podacima Udruženja peradara Federacije Bosne i Hercegovine na godišnjem nivou za brojlersku proizvodnju predviđena izdvajanja resornog ministarstva za ovu granu privrede su većim dijelom raspoređena u ovaj oblik peradarstva, čak milion maraka.

Dvadeset miliona brojler-pilića se proizvede na godišnjem nivou u Federaciji. Predviđeni novac je nedovoljan i morao bi biti udvostručen da bi se ispoštovala programska dimenzija od deset feninga po kljunu. No, uzimajući u obzir trend rasta cijena žitarica, cijena stočne hrane će narasti, što će poskupjeti proizvodnju za više od 5 feninga po kljunu.

Neće stati

Nije bijelo meso jedino poskupjelo. Primjera radi, kilogram junetine prije samo nekoliko mjeseci bio je oko 9 KM, a sada je 13 KM i više. Kilogram teletine mogao se kupiti za 18 KM.

Sada izdvajamo i 24 KM. Ono što još više zabrinjava jesu najave da se na ovome neće stati i da će cijene nastaviti divljati. Osim potrošača, zabrinuti su i proizvođači, farmeri.

Zabrinjava činjenica da cijene u našoj zemlji rastu brže nego što je to slučaj u zemljama Evropske unije. Istovremeno, prosječna plaća u zemljama Evropske unije veća je za 250% od prosječne plaće u BiH. Kako onda preživjeti?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79