Alarmantno: Dom zdravlja Bijeljina prijavio epidemiju morbila

Dom zdravlja Bijeljina prijavio je Institutu za zaštitu zdravlja Republike Srpske epidemiju morbila (malih boginja) na području ovog grada.

Prethodno su iz Doma zdravlja Bijeljina zbog proglašene epidemije morbila na području Tuzlanskog kantona uputili poziv roditeljima odnosno starateljima djece čiji je uzrast od jedne do šest godina, a koja nisu primila prvu dozu MRP vakcine da zakažu pregled djece kod pedijatra i da se ona vakcinišu sa MRP vakcinom ukoliko nemaju kontraindikacija za vakcinaciju.

Poziv je upućen i za djecu čiji je uzrast šest i više godina, a koja nisu primila jednu ili obje doze MRP vakcine da zakažu pregled djece kod pedijatra ili doktora porodične medicine i da se vakcinišu sa MRP vakcinom ukoliko nemaju kontraindikacija.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuju da je u posljednjih 20-ak godina smanjen broj djece vakcinisane protiv malih boginja.

Prema evidenciji te organizacije, 74 posto djece u BiH primilo je 2000. godine drugu dozu vakcine protiv morbila, dok je 2022. evidentirano 60 posto vakcinisanih.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79