Aleksandar Vučić: Neću da ratujem sa Bošnjacima, nisam pucao iz snajpera iznad Sarajeva

Aleksandar Vučić: Neću da ratujem sa Bošnjacima, nisam pucao iz snajpera iznad Sarajeva


Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas je pred medijima govorio o ratu sa Bošnjacima, snajperu iznad Sarajeva, spominjao je i Nasera Orića, a dotakao se i Srebrenice.

“Mi smo prije 24 sata imali priliku da pratimo događaje u Srebrenici, 29 godina od masakra (genocida op.a.) u Srebrenici i umjesto da to bude prilika za riječi pomirenja, za riječi poštovanja prema žrtvama, Srbija, njeni građani i srpski narod u cjelini bili su izloženi ne samo pogrdama, ne samo neistinama već i direktnim prijetnjama”, započeo je Vučić svoje izlaganje.

“Prije dva ili tri dana Republika Srpska je donijela odluku da pomjeri sjednicu o razduživanju, da li ste primijetili da to nigdje nije vijest? Oni ne žele da se nešto tako da se zaustavi ili odloži, a to je zbog priželjkivanja sukoba plus intervencija NATO. To vam je zajedničko i za snage u Prištini i za snage u Sarajevu i mnoge druge. Oni čekaju priliku, pošto NATO nije imao hrabrosti da napadne Rusiju, da su imali principe to bi uradili kao što su napali malu Srbiju, ali su to promijenili. Važno je da pokušaju da njih privuku da Srbija napravi nešto, da bi NATO morao da interveniše i ne bi li Srbija bila slomljena”, kaže Vučić.

Govorio je i o deklaraciji usvojene na “svesrpskom saboru”.

“Vučićeva veliko-srpska deklaracija, što Vučićeva? Vučić je zlikovac, od toga da će da ga kazni Allah, da se izvrši dehumanizacija moja. 12 godina slušam kako sam ubijao nekog snajperom oko Sarajeva a nikada u životu nisam držao snajper ni pucao. Oni bi da nam kažu da su mnogo jači, a ja neću da pričam na takav način i da im objašnjavam da se omjer snaga promijenio, mene to ne interesuje kao tema. Otvoreno kažem, nećemo da ratujemo protiv vas, možete da provocirate, mi nećemo da ratujemo protiv Bošnjaka, to je moja poruka, nećemo. Sve od sebe ćemo da damo da to izbjegnemo, nadam se da im neće pasti na pamet da ukidaju Republiku Srpsku i ubijaju srpski narod. Neću da objašnjavam koliko je srpska namjenska industrija veća, to je odnos 4 prema 1 samo u namjenskoj industirji. Hrvatska namjenska industrija je snažna, a ovo je daleko ispod tog nivoa.

O Vojsci Srbije u BiH…

“Oni su tri dana vodili kampanju. Podsjetiću da su povodom događaja na Kozari, na kojoj su Srbi najviše stradali, Dubica kozarska koja nije dala ni jednog vojnika jer je svako muško biće bilo ubijeno prije svega od strane ustaša. Tamo su bili naši kadeti, oni su rekli evo je vojska Srbije. Kažu predsjedništvo nije donijelo odluku o tome, donijeli odluku o rezoluciji, tad vam nije trebalo predsjedništvo. Mi ćutimo, u čudu, ovo se 10 godina isto događa. To radimo sa Austrijom, Češkom, sa svima, djeca u cipelicama došli bez ičega, bez naoružanja. Sektor za boračku invalidsku zaštitu šalje ministarstvu unutrašnjih poslova sve podatke, ambasada Srbije u BiH upućuje ministarstvu MUP, sve odobreno u skladu sa zakonima i sam Konaković i Helez kažu da je u skladu sa zakonom i poslije tišina. Ali u skladu sa veliko-srpskom deklaracijom vojska Srbije ušetala u BiH, kakve su to provokacije, zbog čega? Hoćete svoj narod da uvedete u sukobe, što radite i što lažete svaki dan?

“Bio sam u Srebrenici prije devet godina, poklonio se, izrazio saučešće i jedva preživio. Ko je bio tamo zna kako je to izgledalo i ne može da se šali i igra na način na koji oni to vide. Pitanje za međunarodnu zajednicu, u Bratuncu je bilo obilježavanje onoga što su počinili Orić i srebrenički muslimani nad Srbima, što tamo niste otišli da položite cvijet ili ipak ljudski životi ne vrijede jednako?

“Pročitaću dio nečega što mislim da je važno da ljudi čuju zašto sam meta svih mogućih kletvi i napada i što će se to nastaviti. Lice koje ispituje, inače odgovara lice bošnjačke nacionalnosti. Šta je Orić radio? Učestvovao u borbama i komandir glavni. Da li je bilo zarobljenika? Jeste i tu su poklani. Da li je bio tu Naser? Jeste, bio je prisutan. Pet muškaraca je bilo zarobljeno. Da li je grobnica bila otvorena? Kada sam šetao tu bile su kosti. Je li koga ubio lično Naser Orić? Nije ih ubio nego ih je poklao, vidio sam. Ko je zaklao druge? Vojska koja je sa njim bila, naserovci što su ih zvali. Da li ste vidjeli da kolje nekoga od tih ljudi? Da lično sam vidio, dvoje je zaklao. Mogu da vam pokažem put, gledao sam. Nema sumnje da je to Naser Orić vršio klanje? Sto posto ste sigurni da je on zaklao dvojicu zarobljenika? 100 posto sam siguran. To je Zvornička kamenica. Bili su vojnici u uniformi. Naser je i jednoj ženi sjekao prst, skinuo prsten, poslije ubio. To je bilo kad smo ušli u Fakoviće”, govorio je Vučić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija