Aleksandar Vučić pravi ‘Pretorijansku gardu’, Vojska Srbije postaje – njegova

Do sada su u Vojsci Srbije svi prijedlozi za školovanje, napredovanje, imenovanje i razrješenje išli s kolegija komandanata brigada na kolegij zapovjedništva Kopnene vojske i Kopnene vojske i PVO, zatim na kolegij Kopnene vojske i PVO. načelnika Glavnog štaba i na kraju kolegiju ministra obrane.

Sada će zadnju riječ imati novoformirano Vijeće za upravljanje ljudskim resursima, piše Nova.rs.

Bivši direktor Vojnosigurnosne agencije Momir Stojanović za Novu kaže da je riječ o presedanu i pokušaju da se vojska potpuno stavi pod kontrolu Vučićeve Srpske napredne stranke.

“Prvi put u organizacijsko-formacijskom ustroju vojske ustrojava se fantomsko vijeće Ministarstva odbrane. Grubo kršeći Zakon o odbrani i Zakon o Vojsci Srbije, kadroviranje je uklonjeno iz struke i prebačeno u novoformirano Upravno vijeće za kadrove, zakonski neprepoznatljivo”, rekao je Stojanović.

Kako dalje navodi, sastav novoformiranog Savjeta čine uglavnom ljudi bliski SNS-u, a to bi značilo da će svaku narednu odluku o unapređenju ili otpuštanju u vojsci donositi stranka na vlasti. Ili drugačije rečeno, Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

“Postavlja se pitanje hoće li se na najvažnije, rukovodeće pozicije postavljati isključivo kadrovi lojalni vlasti, a ne oni koji to svojom stručnošću zaslužuju. Time je omogućen stranački nadzor nad vojskom.

Hoćemo li sada kroz taj partijski Politbiro dobiti partijsku vojsku koja će biti sastavljena ne od najboljih, nego od najodanijih kadrova”, pita se Stojanović.

Bivši direktor VBA smatra da je ovo najbrži put da se kompletna vojska pročisti od svih nepodobnih kadrova. Onih koji će ukazivati na stvari koje ne funkcioniraju, na stvari koje bi mogle biti bolje…

“Poseban akcent treba staviti na to da će ovaj savjet odlučivati i o prestanku službe, po potrebi vojske. Tako je bilo i u Miloševićevo vrijeme, kad nekog hoćete izbaciti iz vojske, izmislite da je to za potrebe vojske i gotovo”, zaključuje Stojanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79