Alkalaj: Probosanske politike podržavaju instituciju visokog predstavnika

Ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u Sven Alkalaj reagirao je na izjave aktuelnog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je podržao njegove stavove o visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

Alkalaj je naveo kako Dodik perfidno i zlonamjerno koristi određene navode iz njegovog govora koji je pročitao pred Vijećem sigurnosti UN i da to koristi za dnevno političke svrhe.

– Dodik je rekao da je istina sve ono što sam rekao o Schmidtu. Postoje suštinski važne razlike između stavova koje sam pročitao u Njujorku i onoga što radi Dodik i njegova politika kada je u pitanju Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, a posebno gospodin Christian Schmidt.

Sve probosanske politike pa i ona koju ja predstavljam, uvijek su podržavale, i danas bez rezerve podržavaju instituciju Visokog predstavnika u BiH. Za razliku od toga, Milorad Dodik i njegova politika otvoreno ruše instituciju visokog predstavnika u BiH, kao i personalno gospodina Schmidta, kojeg je vrijeđao na razne načine. U mom obraćanju pred VS UN-a iznesene su ocjene određenih dijelova Odluke VP u BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH. Moja izjava nije usmjerena protiv ličnosti gospodina Schmidta, nego je u izjavi ukazano na određene činjenice koje su u suprotnosti sa demokratskim vrijednostima liberalnog svijeta. Dodik ne pripada tim vrijednostima, nego ih ruši i pokušava zaustaviti demokratizaciju BiH.

Evropska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama je iznad domaćih zakona i njome se garantiraju svakom čovjeku ista prava bez obzira na vjeru, rasu, etničku pripadnost itd. Evropski sud je presudio da su Jevreji, Romi i drugi narodi diskriminirani u BiH, kao i Bošnjaci, Srbi i Hrvati u određenim slučajevima. Mi imamo pravo da to propitujemo i tražimo od Visokog predstavnika u BiH kao i naših saveznika, Amerike, Velike Britanije i EU da nam pomognu da uklonimo te diskriminacije. Apsolutna većina građana u BiH želi punopravno članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji, dok je Dodik otvoreno protiv NATO-a a sve više protiv Evropske unije – naveo je Alkalaj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79