Ambasade SAD-a u Beogradu i Sarajevu reagovale na Vulinovu izjavu o “ujedinjenju Srba”

Nakon što je jučer ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin komentirao da je jedini način da Balkan ostane stabilan taj da svi Srbi žive u istoj državi, sporne izjave su komentirali iz ambasada SAD-a u Srbiji i BiH.

Srbijanski ministar je kazao da “jedini način da Balkan ostane stabilan jeste da Srbi žive u jednoj državi”.

Vulin je mišljenja da svi sukobi na Balkanu počinju “diskriminacijom Srba” te kako “tamo gdje poštuju prava Srba nemaju problem sa ‘srpskim svetom'”.

Vulin: Jedini način da Balkan ostane stabilan je da Srbi žive u jednoj državi

Iz američke ambasade u Srbiji komentirali su Vulinovu izjavu posebno u kontekstu Bosne i Hercegovine.

“Dejtonski mirovni sporazum čuva mir i stabilnost. Sve vlade i svi predsjednici Srbije su ga podržali. Komentari ministra unutrašnjih poslova o ujedinjenju svih Srba u jednu državu nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom i protivriječe integraciji Srbije u evropske strukture”, istakli su.

Iz ambasade SAD-a u BiH istakli su kako će SAD uvijek podržavati BiH, njen suverenitet i teritorijalni integritet, kao i njen multietnički karakter.

“Jedna država, sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalima”, naglasili su.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79