Ambasador Armenije: Bi li Dodik čestitao kada bi se RS-u desilo slično!?

Ašot Hovakimjan, ambasador Republike Armenije u Češkoj Republici, Republici Srbiji i Bosni i Hercegovini izrazio je “duboko žaljenje i zgražavanje” zbog pisma podrške, koje je Milorad Dodik, predsjednik RS uputio predsjedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu.

Dodikovo pismo podrške azerbejdžanskoj ofanzivi u regionu Nagorno-Karabah objavljeno je na zvaničnoj stranici predsjednika Azerbejdžana 26. septembra, kako piše Radio Slobodne Evrope.

Više od 100.000 Armenaca je izbjeglo u Armeniju iz Nagorno-Karabaha, koji je prije azerbejdžanske ofanzive 19. septembra imao oko 120.000 stanovnika. Etničke armenske separatističke snage su se predale nakon desetljeća duge borbe u ovom regionu.

Dodik je u pismu izrazio poštovanje za vojnu akciju Azerbejdžana koja je izazvala egzodus armenskog naroda, navodeći da je rješavanje konflikta u Nagorno-Karabahu bilo moguće “zahvaljujući njegovoj mudrosti i hrabrosti”.

Ambasador Armenije Hovakimijan je u otvorenom pismu naveo da “skoro potpuno etničko čišćenje armenskog stanovništva Nagorno-Karabaha, s teritorija koje su Armeni naseljavali preko tri hiljade godina, nije potez koji zaslužuje pohvalu međunarodne zajednice, kao ni predsjednika Republike Srpske”.

Ambasador Hovakimjan je dodao da ne vjeruje da bi predsjednik Dodik bio zadovoljan sličnim čestitkama, upućenim drugim “mudrim i hrabrim” liderima, kada bi se, ne daj Bože, nešto slično desilo Republici Srpskoj u nekim mogućim integracionim procesima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79