Američka mornarica stigla u Hrvatsku. U Splitu nosač aviona velik kao tri stadiona

Nakon što je Vlada Hrvatske dala odobrenje u hrvatske vode uplovio je američki nosač aviona na nuklearni pogon – USS Harry S. Truman.

On je sa fregatom Kraljevske norveške ratne mornarice, usidrit će se danas u Splitu, objavilo je američka ambasada.

“To je uzbudljiva prilika za posade oba broda da upoznaju stanovnike Hrvatske i da dožive njenu historiju i slikovit krajolik”, rekao je kontraadmiral Kurt Ranshow, zapovjednik Osme udarne skupine nosača, prenosi B92.

“Nedavno smo s našom saveznicom Hrvatskom, u okviru Sjevernoatlantskog saveza, učestvovali u vježbi Neptune Strike 22”, kazao je on.

Posjeta luci bit će i prilika da mornari iskuse šta nudi Hrvatska i ojačat će odnos s hrvatskim građanima, ističu u ambasadi. Naime posada u Splitu učestvovat će u humanitarnoj akciji u Dječijem domu Maestral, a imat će i organizovane turističke ture.

“Ova posjeta splitskoj luci bit će ključan za demonstraciju naše odlučnosti s američkim partnerima i saveznicima na Jadranu”, rekao je kapetan Gavin Duff, zapovedni oficir nosača aviona.

Američki nosač aviona USS Harry S. Truman već je 2015. bio usidren kod Splita. U službi je od 1996. godine i jedan je od nosača aviona na nuklearni pogon klase Nimitz, najvećih nosača aviona na svijetu, veličine kao tri fudbalska stadiona.

Dugačak je v iše od 300 metara i širok više od 40 metara, s gazom od 12 metara. Pogone ga dva nuklearna reaktora koji omogućuju postizanje brzine od preko 30 čvorova. Bez ponovnog punjenja može ploviti tri miliona milja, gotovo 25 godina.

Ime je dobio po poslijeratnom američkom predsjedniku Harryju S. Trumanu, a poznat je i pod nazivom Lone Warrior (Usamljeni ratnik).

Godine 2015., kada je bio u Hrvatskoj, naoružanje nosača činili su borbeni avioni tipa F/A – 18 Hornet i Superhornet, helikopteri SH-60 Seahawk i avioni za elektroničko izviđanje i rano upozorenje E-2 Hawkeye.

Za protuvazdušnu odbranu koristi rakete Sea Sparrow i protivvazdušni sistem Phalanx, u kojem su spregnuti radar i višecjevni protuvazdušni top.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79