Američki mediji tvrde da kineski policajci patroliraju po Zagrebu i Beogradu

Kina otvara svoje policijske stanice u brojnim državama na sve četiri strane svijeta

Peking je uspostavio više od 100 takozvanih prekomorskih policijskih stanica širom svijeta za praćenje, uznemiravanje i u nekim slučajevima repatrijaciju kineskih državljana koji žive u egzilu, koristeći bilateralne sigurnosne aranžmane postignute sa zemljama u Evropi i Africi kako bi stekli široko prisustvo na međunarodnom planu, javlja CNN.

Organizacija za ljudska prava Safeguard Defenders sa sjedištem u Madridu kaže da je pronašla dokaze da Kina upravlja sa 48 dodatnih policijskih stanica u inostranstvu otkako je grupa prvi put otkrila postojanje 54 takve stanice u septembru.

Njihov novi izvještaj – nazvan “Patroliraj i uvjeri” – fokusira se na razmjere mreže i ispituje ulogu koju su zajedničke policijske inicijative između Kine i nekoliko evropskih država, uključujući Italiju, Hrvatsku, Srbiju i Rumuniju, odigrale u širenju prekomorskih stanica.

Među novim tvrdnjama koje je grupa iznijela: da su jednog kineskog državljanina prisilili da se vrati kući od operativaca koji rade na tajnom zadatku u kineskoj prekomorskoj policijskoj stanici u predgrađu Pariza, a koji su izričito regrutirani u tu svrhu, pored ranijeg otkrivanja da su još dva kineska prognanika prisilno vraćeni iz Evrope – jedan u Srbiju, drugi u Španiju.

Safeguard Defenders, koji pročešljava zvanične kineske dokumente otvorenog koda u potrazi za dokazima o navodnim kršenjima ljudskih prava, saopćio je da je identificirao četiri različite policijske nadležnosti kineskog Ministarstva javne sigurnosti aktivne u najmanje 53 zemlje, koje se protežu na sve četiri strane svijeta, navodno da pomognu iseljenicima iz Kine u njihovim potrebama u inostranstvu.

Peking je negirao da upravlja neprijavljenim policijskim snagama izvan svoje teritorije, a Ministarstvo vanjskih poslova Kine je u novembru za CNN izjavilo:

– Neprihvatljivo je koristiti ovo kao izgovor za blaćenje Kine.

Kina tvrdi da su objekti administrativna središta, postavljena da pomognu kineskim iseljenicima u zadacima poput obnavljanja vozačkih dozvola. Kina je također rekla da su uredi bili odgovor na pandemiju Covid-19, zbog koje su mnogi građani ostali zatečeni u drugim zemljama, bez mogućnosti da obnove dokumentaciju.

Kada im se prošlog mjeseca CNN obratio u vezi s originalnim navodima Safeguard Defendersa, kinesko Ministarstvo vanjskih poslova je reklo da su prekomorske stanice bile opremljene volonterima. Međutim, najnoviji izvještaj organizacije tvrdi da je jedna policijska mreža koju je ispitala zaposlila 135 ljudi za svoju prvu 21 stanicu.

Kina je takođe sklopila slične sporazume o zajedničkoj policijskoj patroli sa Hrvatskom i Srbijom između 2018. i 2019. kao dio sve većeg strateškog prisustva u okviru Xijeve vanjske politike, nazvane Inicijativa Pojas i put.

Kineski policajci viđeni su u zajedničkoj patroli sa svojim hrvatskim kolegama na ulicama glavnog grada Zagreba tek u julu ove godine, prenose kineski mediji.

Zvaničnik zagrebačke policije s kojim je razgovarala Xinhua rekao je da su patrole ključne za “zaštitu i privlačenje stranih turista”.

U izvještaju Rojtersa iz 2019. navodi se da su se kineski policajci pridružili srpskim u patroli u Beogradu kako bi pomogli u rješavanju priliva kineskih turista. Jedan srpski policajac je primetio da Kinezi nemaju moć da hapse.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79