Amra Silajdžić i Dino Merlin ne reklamiraju lijekove po Facebook-u

Amra Silajdžić i Dino Merlin ne reklamiraju lijekove po Facebook-u


Na Facebooku kruže “deepfake” snimci poznatih osoba u kojima su im pripisane izjave o lijekovima koje su navodno koristile.

Na Facebook nalogu Dr. Frank Murphy 18. juna 2024. objavljen je snimak u kome manekenka Amra Silajdžić u intervjuu s voditeljicom Emelom Burdžović navodno iznosi “tajnu svog mršavljenja”, odnosno govori o lijeku koji joj je pomogao da izgubi na težini “bez dijete i vježbanja”. Na kraju videa navodno govori da gledatelji/ce mogu “saznati više o metodi klikom na link ispod videa”.

Link nije podijeljen u objavi niti ga ima u komentarima.

Slično ovome, na Facebook stranici BY-39SD 29. juna 2024. objavljen je snimak sa sljedećim naslovom:

Diino Merliin: Moj srčani udar bio je rezultat visokog krvnog pritiska i začepljenih krvnih sudova.

U snimku koji traje osam sekundi prikazan je pjevač Dino Merlin koji navodno izjavljuje:

Nakon dugih nastupa i stresa, počeli su problemi sa srcem i visok pritisak. Onda sam pronašao lijek koji…

Uz video je objavljen i link na web stranicu Trymee.store, koji u vrijeme pisanja ove analize nije bio aktivan.

O čemu se radi?

Prema podacima iz sekcije o transparentnosti, Facebook stranica BY-39SD na kojoj je objavljen video s Dinom Merlinom napravljena je 16. septembra 2022. Stranicom upravljaju administratori iz Bosne i Hercegovine, Indije i Vijetnama. Ima pet pratitelja/ki i tek nekoliko objava, koje su objavljene na dan kad je napravljena. Prikazuju tepihe uz opise na vijetnamskom. Web stranica navedena u opisu nije dostupna.

Klik na link objavljen uz navodni video Dine Merlina otvara stranicu koja također nije dostupna. Međutim, početna stranica s tog linka oponaša izgled portala Slobodna Bosna.

Na samom snimku vidljive su nepravilnosti koje ukazuju na to da je sadržaj kreiran pomoću vještačke inteligencije. Usne pjevača se ne poklapaju s riječima koje navodno izgovara. Prema odjeći koju Merlin nosi i pozadini, vidi se da je snimak isječak iz intervjua u emisiji “U fokusu” Hrvatske radiotelevizije (HRT.). Na YouTube kanalu ove televizije objavljena je 18. decembra prošle godine. U tom intervjuu, koji traje 21 minutu i sedam sekundi, pjevač nije izgovorio riječi koje se čuju na Facebook videu.

Isto važi i za snimak s Amrom Silajdžić. Izgovorene riječi i pokreti usana Amre Silajdžić i Emele Burdžović se ne podudaraju. Uz to, Silajdžić “govori” o sebi u muškom rodu. Ona je gostovala u emisiji “Klix Studio” s Emelom Burdžović 24. maja 2024. godine, ali u originalnom snimku, koji traje nešto više od 50 minuta, nije spominjala nikakav “lijek” koji joj je pomogao da smrša.

Facebook nalog Dr. Frank Murphy kreiran je 5. juna 2024, a njime se upravlja s Filipina.

Dakle, snimci Dine Merlina i Amre Silajdžić u kojima govore o lijekovima koje koriste nisu autentični, stoga Facebook objave u kojima su podijeljeni dobijaju ocjenu lažna vijest piše Raskrinkavanje.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija