Aplikacija ‘e-porodilja’: 1.000 KM za novorođenčad

Federalni ministar rada i socijalne politike, Adnan Delić, prisustvovao je danas otvaranju okruglog stola posvećenog korupciji u porodilištima, gdje je istakao značaj ove teme za sve građane.

Ministar Delić je naglasio da je problem korupcije u porodilištima od vitalnog značaja jer rađanje predstavlja poseban trenutak u životu svake žene, koji bi trebao biti sretan i siguran.

Nažalost, mnoge žene nose traume iz porodilišta zbog neadekvatnog tretmana, što zahtijeva hitno rješenje.

“Zbunjuje me činjenica da, iako je medicinsko osoblje u porodilištima uglavnom žensko, porodilje često ne nailaze na dovoljno poštovanja i razumijevanja. Promjena je, između ostalog, moguća i kroz jačanje ženske solidarnosti i angažman udruženja koja podižu svijest o problemima u porodilištima,” rekao je Delić.

Ministar je istakao da traume iz porodilišta značajno utječu na odluku žena o daljnjem rađanju, što dodatno pogoršava lošu demografsku situaciju u zemlji. “Smatram da je ovo problem koji se može relativno brzo rješavati u odnosu na mnoge druge faktore koji utječu na natalitet, a za koje je potrebno više vremena i resursa,” dodao je.

Također, ministar je iskoristio priliku da pozove sve majke da iskoriste aplikaciju “e-porodilja,” koja omogućava jednokratnu podršku od 1.000 KM za novorođenčad, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79