Apsurdi u Tuzlanskom kantonu: Imaju dva direktora policije, igra vlasti građane košta najmanje 9.000 KM

Tuzlanski kanton trenutno ima dva direktora Uprave policije i sve je, shodno presudama Općinskog suda u Tuzli, po zakonu. Potezi ranije Kantonalne vlade, na koje je reagovala i međunarodna zajednica, građane će koštati najmanje 9.447 KM.

Općinski sud u Tuzli pravomoćnom je proglasio presudu po kojoj je Dževad Korman nezakonito smijenjen s pozicije direktora Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, a zahtjev za njegovo hitno vraćanje na posao upućen je Kantonalnoj vladi.

Zbog sudskog spora koji je Korman imao protiv Vlade Tuzlanskog kantona, koja ga je, kako se kasnije ispostavilo, nezakonito smijenila, iz kantonalnog budžeta će mu biti isplaćeno 9.447 KM na osnovu razlike plaća i doprinosa.

Vlada Tuzlanskog kantona na početku prošle godine smijenila je Dževada Kormana sa pozicije direktora Uprave policije MUP-a TK, a zatim je na njegovo mjesto imenovala Safeta Ibrahimovića.

Sve se odvilo u vrijeme dok je na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova TK bio Sulejman Brkić, protiv kojeg se vodi sudski spor zbog zloupotrebe položaja kojom je želio uspostaviti kontrolu nad Upravom policije.

Na Kormanovu smjenu je reagovala međunarodna zajednica ukazavši na uplitanje politike u samostalnost Uprave policije, a ni Korman nije mirno sjedio te je tužio Kantonalnu vladu.

Godinu dana kasnije dobio je presudu koja je postala pravosnažna te se njome nalaže njegovo vraćanje na posao.

Ovdje ništa sporno ne bi bilo da Općinski sud u Tuzli nije donio kontradiktornu presudu po kojoj je Kormanova smjena nezakonita, dok je njegov nasljednik Ibrahimović imenovan u skladu sa zakonskim propisima.

Priču dodatno komplikuje potez saziva vlade kojom je predsjedavao Denijal Tulumović iz SDA, koja je i smijenila Kormana, a Ibrahimovića je za rad nagradila ocjenom odličan i ona mu omogućava da na mjestu direktora policije bude od kraja ove godine.

Vraćanje Kormana na posao ekspresno se odvija shodno zahtjevu novog saziva Kantonalne vlade na čijem se čelu nalazi Kadrija Hodžić, prijedlog SDP-a, a koja je Kantonalnom pravobranilaštvu urgirala povlačenje ranije podnesene žalbe na presudu Općinskog suda. Organ je to učinio, a iz opozicije su reagovali, kazavši da se Kantonalna vlada tako uplela u samostalnost Pravobranilaštva TK.

Kormanov pravni zastupnik Damir Alić uputio je žalbu na dio presude koji se odnosi na zakonitost Ibrahimovićevog imenovanja, zbog čega bi to moglo završiti u drugostepenom sudskom postupku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79