AU u BiH i Prcić pod istragama: Tužilaštvo TK zatražilo pomoć od institucija SAD

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona od novembra 2020. godine radi na predmetu Američki univerzitet u BiH kada je izvršen pretres prostorija koje koristi AU u BiH i privatnog stana u kojima su pronađene odštampane diplome studenata. Osnivač tog univerziteta Denis Prcić koje istražuju tri tužilaštva ima status osumnjičenog, potvrđeno je iz Tužilaštva TK za Patriju.

Piše: Amra Vrabac za NAP

Podsjećamo, Prcića je Tužilaštvu TK prijavila veća grupa studenata od kojih je tražio dodatnih 1.500 KM za navodnu reakreditaciju AU u BiH što je uslovljavao izdavanjem diploma. Neki su pristali platiti i dobili su diplome, dok studenti koji nisu platili još uvijek nisu dobili diplome.

„U predmetu vezanom za Američki univerzitet u BiH Tužilaštvo TK u saradnji sa Sektorom kriminalističke policije-odsjek za borbu protiv privrednog kriminaliteta i korupcije MUP-a TK, obavlja niz istražnih radnji. U toku su saslušanja većeg broja osoba u svojstvu svjedoka, a do sada je saslušano više od 130 osoba. Putem međunarodne pravne pomoći Tužilaštvo se obratilo nadležnim institucijama u Sjedinjenim Američkim Državama radi prikupljanja određenih dokaza relevantnih za krivični postupak“, navode iz Tužilaštva TK u odgovoru za NAP.

Kako nam je dalje potvrđeno Općinski sud Tuzla je na prijedlog Tužilaštva proveo postupak sudskog obezbjeđenja dokaza.

„Radi se o materijalnoj dokumentaciji koja je izuzeta iz Univerziteta tokom obavljenih pretresa, između ostalog, i diplome studenata, evidencije i druga dokumentacija potrebna za verifikaciju diploma, kako bi se obezbijedila zakonitost dokaza koji se koriste u krivičnom postupku, a s druge strane kako bi se originalna dokumentacija vratila Univerzitetu i da na taj način studenti dalje mogu ostvarivati svoja prava vezana za studiranje i izdavanje diploma. Sudskim obezbjeđenjem dokaza Tužilaštvu je osigurano da se kopije koje su vjerne originalima dokumenata mogu koristiti u daljem toku krivičnog postupka kao dokazni materijal. Na ovom ročištu sud je donio rješenje da se dokumentacija i originalne diplome studenata, sa potpisima dekana i rektora, vraćaju AU BiH kako bi iste bile dodijeljene osobama na koje glase“, navode iz Tužilaštva TK.

Iako već mjesecima traje istraga, a skoro svi procesi i nastava su zaustavljeni na AU u BiH, konačne tužilačke odluke u ovom slučaju još uvijek nema. S obzirom da i Tužilaštvo KS i Tužilaštvo BiH vode istrage o radu AU u BiH, izdavanju diploma, te drugim neregularnostima vezanim za Prcića i njegov privatni univerzitet, uspostavljena je saradnja sa Tužilaštvom TK.

Kada je riječ o Tužilaštvu BiH istraga se vodi o izdavanju diplome prvom čovjeku OSA-e Osmanu Mehmedagiću koji je nakon pništenja jedne fakultetske diplome, priložio drugu ali ovog puta sa AU u BiH. Istraga je pokazala da je Mehmedagić naknadno upisan u matične knjige fakulteta što je falsifikat i krivično djelo.

Istraga Državnog tužilaštva otvorila je i druga pitanja o samom radu Prcićevog univerziteta u Sarajevu gdje nikada nije imao dozvolu za rad (osnovan je u TK), a upisivao je stotine studenata, dok su među profesorima i dekanima bili ljudi iz vrha politike, odbrane, sigurnosti. Mnogi od njih danas ne žele da im se imena vežu za AU u BiH ili tvrde da već godinama nemaju nikakve poveznice sa Prcićem. Patria je ranije objavila imena predavača i profesora na AU u BiH, a istrage bi mogle pokazati kako su svjesno učestvovali u nezakonitim radnjama.

AU u BiH u Sarajevu nikada nije imao vlastite prostorije več je prostor iznajmljivao, a iako je njegov legitimitet bio upitan to nije spriječilo Prcića da ostvaruje saradnju i potpisuje sporazume sa ministarstvima, institucijama, organizacijama iz policijskog i sigurnosnog sektora. Široka mreža uvezanih struktura koja je bila pokriće za nelegalan rad Prcića u Sarajevu gdje mu je tržište bilo veće i primamljivije polako izlazi na površinu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79