Autistični dječak Emir Đozo iz Sarajeva će moći završiti 5. razred

Nemamo nijedan dokaz da učenik E. Đ. ima autizam i to prvo moramo da razjasnimo, kaže na početku razgovora za Oslobođenje ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Zineta Bogunić, komentarišući novonastalu situaciju sa dječakom Emirom Đozom iz OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar”.

Pametan i zreo

Problemi za Emira su počeli u septembru prošle godine, kada je trebao krenuti u peti razred. Prva četiri razreda osnovne škole pohađao je u prisustvu personalnog asistenta, a to je bila tetka Dženana Rustempašić. No, pri polasku u peti razred tadašnji direktor Munib Kukavica zabranjuje svakom nastavniku ponaosob ulazak personalnog asistenta na časove zajedno sa Emirom.

– Malo se iskomplikovala situacija, jer je tetka dječaka željela da non-stop sjedi pored njega. Na njeno veliko insistiranje izvršena je opservacija dječaka, koji je potpuno dobar dječak, pametan, zreo. On ima epilepsiju, nema autizam i to se mora znati, kaže nam ministrica Bogunić i nastavlja:

– Jako dugo nije imao epileptičan napad, što znači da će ta epilepsija možda vremenom nestati. Uglavnom, dječak ima epilepsiju, a ne autizam. Mi smo vidjeli preporuku sa privatne klinike da dječak mora da se budi prirodnim putem.

Problem je, kako tvrdi ministrica Bogunić, nastao kada je Emir ostao neocijenjen iz predmeta kojima nije prisustvovao, prenosi Oslobođenje.

– Dijete je ostalo neocijenjeno iz predmeta kultura življenja, likovno, tehničko, muzičko, vjeronauka i njemački. Na ostale predmete dolazi na nastavu i ima četvorke i petice. On ispunjava sve obaveze za ono što pohađa nastavu i to pokazuje i njegov visok intelektualni status. Nema razloga da dijete ima asistenta uz sebe, niti ima razloga da ne dobija ocjene. Pojavio se problem što on ne pohađa tu nastavu iz šest predmeta i nije mogao biti ocijenjen, govori Bogunić.

Ona ističe da će dječaku biti omogućeno da ima dopunsku nastavu i da potom polaže naknadno predmete.

– Preporuka iz ovog ministarstva je da se dječaku omogući da on nakon nastave ima malo dopunske nastave i provjeravanja znanja iz tog predmeta koji nije slušao i da do kraja školske godine nauči i da onda polaže. Na kraju će on biti ocijenjen. Bespotrebno je da tetka dječaka plasira priču da dječak neće biti ocijenjen, da će obnavljati godinu, poručuje ministrica Bogunić i dodaje:

– Dijete je specifično, ima specifičnu porodicu. Otac ga je prvi put vidio na Facebook profilu Bojana Bajića, nakon osam godina. Dijete ne komunicira sa ocem, a majka mu je jako bolesna. Iz svih tih razloga smo učinili jako puno da se djetetu pruži sva moguća pomoć.

Direktorica OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar” Samira Nukić ovu dužnost je preuzela prije tri mjeseca, a ističe da je u potpunosti upoznata s cijelim slučajem.

– Ni u jednom trenutku izbacivanje iz škole nije i ne smije biti opcija. Tražili smo zaista minimum samo da nam se donese nalaz koji može da opravda te izostanke. Bez obzira na sve, nikada nije bilo upitno da li će on završiti školu. Sve vrijeme dijete je jako dobar učenik i ima primjereno vladanje, bez obzira i na nedolaske. Imali smo i poštovanja prema stanju u porodici, koje je vrlo specifično, rekla je Nukić.

Saglasnost

Zastupnik dječaka Emira Bojan Bajić ističe da škola i Ministarstvo rade sve što je u njihovoj moći da zaštite bivšeg direktora škole Muniba Kukavicu.

– Oni netačno navode da im nije dostavljen neurološki nalaz. To je netačno i to je čista laž. Imam dokaze, imam dva dokumenta – jedan od 10. oktobra 2018, gdje tadašnji direktor Munib Kukavica obavještava majku da su zaprimili neurološki nalaz od doktorice i da oni sada traže saglasnost od majke da ga pošalju u Centar “Vladimir Nazor” da se radi opservacija. U narednom dokumentu direktor potvrđuje da je majka dostavila nalaz, govori Bajić i dodaje:

– Pokušava se zataškati krivično djelo koje je počinio bivši direktor, kada je onemogućio Emiru i njegovom asistentu da pohađaju nastavu u prva dva mjeseca i zato oni sada, da bi pokrili njegovo krivično djelo, traže da se radi novi nalaz da bi ispali roditelji i majka krivi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79