Automafija u Sarajevu: Nekada 600 ukradenih auta godišnje, danas 50-ak

Automafija u Sarajevu: Nekada 600 ukradenih auta godišnje, danas 50-ak


 

Krađa automobila na području Kantona Sarajevo bila je vrlo česta pojava prethodnih godina, pa i decenija, ali incidenti takvog tipa u posljednje vrijeme sve su manje u fokusu.
Dokaz da se tom problemu dobrim dijelom stalo u kraj je i u statistici koja je u ovom slučaju neumoljiva.

Tako su u devet mjeseci ove godine prijavljena 43 slučaja otuđenja motornih vozila. Kako je rečeno za Klix.ba, u istom periodu je vraćeno 30 automobila vlasnicima. Zbog postojanja osnova sumnje da su učestvovali u izvršenju ovih djela, nadležnom tužilaštvu podneseni su izvještaji protiv 11 osoba.

Poređenja radi, prošle godine su na području Kantona Sarajevo evidentirana 52 slučaja krađe motornih vozila, a godinu ranije 128. Prošle godine je pronađeno i vraćeno 36 vozila, a uhapšena je 21 osoba.

Prije toga, u 2020. godini, ukradena su 94 vozila, a vraćena 52, dok su u 2019. godini ukradena 173 vozila, a vraćena 93.

Ministar saobraćaja KS Admir Katica na press konferenciji u septembru je rekao da je u periodu od 2008. do 2019. godine prosječno prijavljivano 600 ukradenih vozila na godišnjem nivou.

Podsjetimo, ovaj problem je eskalirao kada su u oktobru 2018. godine na Alipašinom Polju ubijeni policajci Davor Vujinović i Adis Šehović. Inače, te godine je u KS ukradeno 265 motornih vozila. Odmah nakon ubistava sarajevskih policajaca, Ministarstvo unutrašnjih poslova KS usvojilo je Akcioni plan za prevenciju i suzbijanje krađe vozila.

On je tretirao izgradnju integrisanog sistema video nadzora na području KS kao i izgradnju komponenti sistema video nadzora u službenim patrolnim vozilima policije, izgradnju sistema za praćenje policijskih vozila, uspostavljanje sistema direktnih provjera baza podataka na potrebe policije na terenu.

Također, osnovan je stalni specijalni istražni tim za sprečavanje i suzbijanje krađa motornih vozila, pojačano je prisustvo policije na mjestima učestalih krađa, unaprijeđen kriminalističko – obavještajni rad, izrađen i implementiran plan blokada i pojačane kontrole saobraćaja kao i provođenje javne kampanje i podizanje svijesti kod vlasnika motornih vozila.

Očigledno je da su te akcije dale rezultat na terenu jer statistički podaci ukazuju upravo na to.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija