Avdo Huseinović predstavio novi dokumentarni film “Postupi po naređenju – dželati u plavom”

Premijera Dokumentarnog filma “Postupi po naređenju – dželati u plavom” autora Avde Huseinovića, koji je snimljen u produkciji TV Podrinje, bit će održana u nedjelju, 9. januara, u Multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači.

Ovaj film kroz izjave svjedoka, analitičara i brojne relevantne dokumente, od kojih su mnogi korišteni i pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu i Sudom Bosne i Hercegovine, predstavlja jedinstveno dokumentarno svjedočenje o ulozi MUP-a Republike Srpske u genocidu i drugim ratnim zločinima na području Republike Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine.

Dokumentarni film “Postupi po naređenju – dželati u plavom” posebno se osvrće na ulogu srpske policije na području Prijedora 1992. i Srebrenice 1995.

Direktor TV Podrinje Vahidin Mulamustafić istakao je da riječ o TV kući koja je nastala prije tri godine, kako bi i na taj način pomogli povratnicima u Podrinje. On je istakao da je produkcija dokumentarnog filma “Postupi po naređenju – dželati u plavom” autora Avde Huseinovića, drugi projekat koji rade s ovim vrsnim dokumentaristom. Prvi je bio posvećen stradanju Bošnjaka Janje i Bjeljine “Ubijeni prirodnom smrću”.

Autor filma podsjetio je da je ove godine 30 godina od početka agresije na BiH, 30 godina od početka izvršenja genocida nad Bošnjacima i drugim nesrpskim stanovništvom, 30 godina od početka opsade Sarajeva.

– S ovim filmom mi počinjemo jedan serijal dokumentarnih filmova koje ćemo prikazivati tokom ove godine – kazao je Huseinović.

– Posebnu ulogu u filmu imaju brojne pravosažne presude pred međunarodnim kaznenim sudovima, što pred Sudom BiH i drugim domaćim sudovima u kojima su bivši pripadnici policijskih snaga osuđeni na više stotina godina za učešće u zločinima – istakao je Huseinović.

Rekao je da se film, osim dešavanjima u Prijedoru i okolini, bavi i zločinima u drugim gradovima, između ostalih u Vlasenici, Ključu, Bjeljini… kao i genocidom u Srebrenici.

Avdo Huseinović je autor mnogih dokumentarnih filmova koji su ostavili značajan utisak ne samo na publiku u Bosni i Hercegovini, nego i regionu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79