Bakir Izetbegović: Ako ću od Federacije napraviti ovo što sam napravio u Mostaru onda će to biti dobro

“Nećemo uopće pristati ni na kakve nove izborne jedinice”, rekao je čelnik SDA Bakir Izetbegović gostujući u emisiji Mreža Federalne televizije.

Izetbegović je rekao kako nije uvjeren da će BiH dobiti Izborni zakon a o najavama da ćemo rješenje za Vladu FBiH dobiti u narednih mjesec dana kaže da namjeravaju ispuniti preduvjet SDA da nastavi razgovarati o modalitetima promjena Izbornog zakona.

Ucijenjena SDA “To je uspostavljanje nove strukture vlasti na federalnoj razini, imenovanje predsjednika i zamjenika FBiH, a zatim i prijedlog novog saziva Vlade FBiH. Pitanje je imamo li uopće u ovome trenutku za to koalicijski kapacitet jer je došlo do nekih slabljenja pozicija SDA u Domu naroda.

Pitanje je imamo li prolaznost za to da krenemo temeljito u imenovanje novog saziva. To ćemo morati provjeriti. Ako nemamo dovoljno ruku u Domu naroda za imenovanje novog predsjednika onda ćemo morati rekonstruirati sadašnju Vladu, prije svega dopuniti dva nedostajuća ministarstva, za boračka pitanja i za obrazovanje. Dakle dvije pozicije koje je SDA imala. I onda nastaviti s pregovorima i s traganjem za tom većinom koja bi mogla u sljedećim mjesecima zaista imenovati novi saziv”, rekao je Izetbegović.

Ističe da može doći do imenovanja novim ministara u Vladi FBiH i da će to biti inicijalni uvjet.

“Ako ne možemo kompletnu Vladu imenovati, onda ćemo morati makar taj korak napraviti. Dakle dva nedostajuća ministarstva, da bi se uopće upustili u priču o Izbornom zakonu. SDA ne može pregovarati i dogovarati u jednoj situaciji u kojoj je ona ucijenjena. Ne želimo uopće takvu atmosferu, ne želimo d na takav način ulaziti u pregovore”, rekao je Izetbegović.

Jako teško do dogovora Kaže kako su pozicije SDA i HDZ-a vrlo udaljene te da još nije došlo do dogovora oko Izbornog zakona. “Mislim da će se nažalost jako teško doći do dogovora, s obzirom na vrlo udaljene pozicije SDA i HDZ-a. Pa i udaljene presude koje moramo implementirati. Presuda Ustavnog suda po apelaciji Ljubić na kojoj insistira HDZ i sve presude Europskog suda za ljudska prava na kojima insistira SDA. Do približavanja će teško doći ali moramo pokušati”, rekao je Izetbegović. Naveo je kako SDA od početka stoji na tzv. građanskom principu koji je potvrđen kroz niz presuda Europskog suda za ljudska prava.

“Zahtjev SDA je da svaki građanin na svakom pedlju ove zemlje ima jednaka prava, da može glasati za koga god hoće i kandidirati se za svaku poziciju. I bez toga neće biti prihvaćene izmjene Izbornog zakona. Zato nisam optimista da ćemo uopće doći do dogovora, a naročito da ćemo lako doći do njega, ali moramo pokušati”, rekao je čelnik SDA. Kaže da je HDZ potpisao da će zajedno sa SDA naći model koji će implementirati sve ovo.

Zahtjevi HDZ-a “HDZ ima svoje zahtjeve i oni se baziraju na presudama Ustavnog suda u kojima se zaista spominje legitimitet. Na tom balansu etničkog i građanskog je Bosna koncipirana u Daytonu i eventualne dopune i promjene Izbornog zakona će biti koncipirane na tom balansu gdje SDA zagovara građanski princip i ono na čemu SDA posebno insistira je da se ukloni asimetrija funkcioniranja Vijeća naroda u RS-u i Doma naroda u FBiH, odnosno da se oslobodi kapacitet većine u Zastupničkom domu.

U ovom času Dom naroda guši odluke i volju većine iz Zastupničkog doma. Dom naroda može štititi, kao u RS-u, isključivo vitalni nacionalni interes i to je taj kompromis koji SDA očekuje od HDZ-a. Ako je HDZ spreman to prihvatiti i implementaciju svih presuda Europskog suda za ljudska prava, što nije lako, mislim da tada imamo šansu da napravimo neki rezultat”, rekao je.

Na optužbe da će od FBiH napraviti mostarizaciju Izetbegović odgovara: “Ako ću od Federacije napraviti ovo što sam napravio u Mostaru onda će to biti dobro.” Izetbegović kaže da je vidio prijedlog Izbornom zakona koji je Čović uputio međunarodnoj zajednici i da ne mislim da je takav prijedlog realan.

Vuk, lisica i meso “Nije mi jasno na koji način se može učiniti da Sjedić ili Finci budu izabrani u državno Predsjedništvo u kojem je rečeno da to mora biti jedan Hrvat, jedan Srbin i jedan Bošnjak. Kako će Židov ili Rom ući u Predsjedništvo? To je isto kao da mi objašnjavate da se može hodati po vodi. Ne može se bez ustavne promjene, a ako do njih ne dođe neće biti novog Izbornog zakona.

Ovdje se radi o zajedničkoj sudbini i neophodno je doći do kompromisa”, rekao je. Osvrnuo se i na izjave iz Hrvatske o Izbornom zakonu i rekao kako Hrvatska neće odlučivati o tome kako će biti koncipirana BiH te da je Hrvatska ”prije par desetljeća napravila teške greške u odnosu na BiH”.

”Tako da bih im preporučio da sve to uzmu u obzir i da se korektnije odnose prema BiH, jer svakako neće biti onako kako oni zamisle, nego onako kako se dogovore građani BiH”, naveo je.

O optužbama da ima dogovor s Čovićem kaže da je “povika na vuka, a lisice se spremaju da meso nose”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79