Bakir Izetbegović se prisjetio hapšenja Alije: Neistina i nepravda su kratkog daha, 7 godina kasnije postao je predsjednik

Lider SDA Bakir Izetbegović prisjetio se danas hapšenja svog oca Alije Izetbegovića i drugih muslimanskih intelektualaca koje se odigralo prije tačno 40 godina, a koji će nakon toga biti optuženi i suđeni u poznatom “Sarajevskom procesu”. 

Izetbegovićev status na Facebooku prenosimo u cijelosti.

– Komunistički režim je pred svaki napad na vjeru i vjernike organizovao procese u kojima je hapsio i sudio ulemu i muslimanske intelektualce. Pri tome su redovito korištene nevjerovatne teze o ugroženosti režima od šačice vjernika.

U ovom slučaju su to bile tvrdnje napisane u presudi, a koje je prenijela tadašnja štampa, o planu stvaranja “etnički čiste Bosne i Hercegovine sa ciljem formiranja republike organizovane na principima islama, čije granice bi trebalo da se rasprostiru od Afganistana do Slavonskog Broda u Bosni i Hercegovini?!”

Alija Izetbegović je osuđen na 14 godina robije, što je s obzirom na njegovu životu dob, trebalo da bude doživotna kazna.

Ali, neistina i nepravde su kratkog daha, i uvod su u historijske prevrate. Sedam godina nakon izrečene presude Alija Izetbegović je bio predsjednik Predsjedništva socijalističke Bosne i Hercegovine.

Stajao je na čelu snaga koje su zaustavljajući agresiju i etnička čišćenja branile teritorij, ali i multientičku supstancu Bosne i Hercegovine.

U svojoj završnoj riječi na suđenju 1983. godine Alija Izetbegović je kazao:

“Bio sam musliman i to ću i ostati. Osjećao sam se borcem za stvar islama u svijetu i time ću se osjećati do kraja života. Jer islam je za mene drugo ime za obećanje ili nadu u bolju budućnost muslimanskih naroda, za njihov život u dostojanstvu i slobodi, jednom riječju za sve ono za šta je po mom uvjerenju bilo vrijedno živjeti” – napisao je Bakir Izetbegović na Facebooku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79