Bakljada obilježila 19. godišnjicu obnove Starog mosta u Mostaru!

Bakljada obilježila 19. godišnjicu obnove Starog mosta u Mostaru!


Spektakularna proslava obilježila je 19. godišnjicu obnove i nove izgradnje Starog mosta u Mostaru, čuvenog UNESCO-ovog spomenika kulture!

Večeras, u prelijepom ambijentu obasjanom bakljama, iskusni mostarski skakač Emel Tiro izveo je počasni noćni skok u Neretvu. Događaj je privukao brojne građane i njihove goste.

Organizacija Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara simbolički je poslala čestitke i poruke zahvalnosti svima koji su sudjelovali u obnovi ovog remek-djela orijentalne arhitekture iz 16. stoljeća. Stari most je zahvaljujući izuzetnom angažmanu Mostaraca preobražen iz simbola mržnje i rata u Most mira i postao je danas najveća turistička atrakcija u gradu i regiji.

Proces obnove Starog mosta bio je izazovan, težak i ponekad nepredvidiv, s pripremnim radovima koji su trajali više od sedam godina. Međunarodna zajednica, predvođena Svjetskom bankom, uložila je trud kako bi postavila nove temelje i obnovila savršeni luk ovog remek-djela.

Stari most, kao simbol Mostara i Bosne i Hercegovine, predstavlja remek-djelo orijentalne arhitekture iz 16. stoljeća. Nakon što su ga pripadnici HVO-a srušili u proteklom ratu, obnova je trajala godinama, a 2004. godine je svečano otvoren. Tom prilikom, mnogobrojne delegacije, predsjednici država, premijeri, ministri vanjskih poslova, članovi kraljevske porodice i predstavnici međunarodnih organizacija zajedno su proslavili ovaj događaj.

Projekt obnove Starog mosta zajednički su finansirali Grad Mostar, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, te države poput Turske, Italije, Holandije i Hrvatske. Ukupna cijena obnove porušenog dijela Mostara u ratu iznosila je oko 15 miliona dolara, od kojih su dio sredstava bili donacije, a dio krediti pod povoljnim uslovima.

Godinu kasnije, Stari most je uvršten na popis zaštićenih spomenika UNESCO-a, postajući tako simbol kulture i pomirenja.

Stari most, s izraženim lukom od četiri metra širine i 30 metara dužine, dominira rijekom Neretvom svojom visinom od 24 metra na najvišem mjestu. Na oba kraja mosta nalaze se odbrambeni tornjevi, nazvani “mostari”, koji su carinici na mostu po kojima je grad dobio ime.

Ovaj jedinstveni kameni most svake godine privlači stotine hiljada turista koji uživaju u njegovoj ljepoti. Inspiracija je mnogim umjetnicima, a slike ovog UNESCO-ovog spomenika putuju svijetom, predstavljajući Mostar i BiH.

Obnova Starog mosta redovito se obilježava na poseban način, s posebnim naglaskom na evociranje sjećanja na sedmogodišnji trud i napore uložene u njegovu rekonstrukciju.

Tako je, povodom 19. godišnjice obnove, Klub skakača u vodu Mostari ponovno organizirao skok u ledenu Neretvu s luka najljepšeg mosta, simbolično podsjećajući na dan kada je Stari izronio iz rijeke u svom novom sjaju.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija