Balić: Šta je tu čudno što se nalazim u društvu Izetbegovića? Od SDA mi ne treba ništa, ali treba mi država

Zadnjih dana, ali i mjeseci, veću pažnju bh. javnosti privukao je mladi SDAovac Kerim Balić, pored toga što je uspješan biznismen i jedan od suvlasnika IT kompanije “Ankora”, on je i predsjednik Asocijacije mladih SDA Sarajevo, Sebiju Izetbegović vodi na utakmice, sa Bakirom Izetbegovićem drži govore…

Ko je mladić koji Sebiju prati na Željinim utakmicama, a Bakira na skupovima a glumi i u predizbornom spota Zahiragića

On je danas govorio i za portal Faktor, gdje se govorio o biznisu i politici.

Kerim je 26-godišnji suvlasnik uspješne IT kompanije u BiH, te je mnogima nejasno otkud on u politici.

– Istina, moj poslovni partner Nermin Hadžić i ja zajedno vodimo kompaniju već pet godina, veoma uspješno za sada. Zapošljavamo veliki broj mladih ljudi kojima smo stvorili uslove i radni ambijent kao u državama zapadne Europe. Osim što su nam se poklopile ambicije u poslovnom smislu i visoko postavljeni poslovni ciljevi koje želimo da ostvarimo u svojoj struci, oduvijek smo težili da radimo i za opšte dobro. Smatram kako je dužnost svakog od nas da svoje znanje, iskustvo i stručnost stavi na raspolaganje društvu, te da bi bilo sebično ako to zadržimo samo za sebe. To jeste, smatram kako bi bilo sebično kada bih rekao, ja sam uspio, ostvario sam svoje ciljeve, obezbijedio sebi svoju egzistenciju, a drugi neka se sami bore. S obzirom da ne volim ništa raditi polovično i bez fokusa, čekao sam pravi trenutak, posložio sam privatne i poslovne stvari, pronašao dovoljno vremena da se fokusiram i krenem društveno djelovati. Politika je ono kroz šta mogu na najbolji način dati doprinos društvu i pokušati implementirati svoje ideje i vizije.

Nedavno je vodio Sebiju Izetbegović na utakmice FK Željezničar (član je i Uprave FK Željezničara), ali i držao govore sa Bakirom Izetbegovićem.

– Trenutno obnašam funkciju predsjednika Asocijacije mladih SDA Sarajevo i ne znam zašto je pojedinim medijima čudno u tome da se ponekad nalazim u društvu predsjednika Bakira Izetbegovića i profesorice Sebije Izetbegović. Moram naglasiti da mi mladi imamo veliku podršku i razumijevanje od rukovodstva stranke, a sam dokaz toga, između ostalog, i jesu te slike o kojima govorite. Kada sam ulazio u politiku, spremio sam se na sve ono na šta su me upozoravali, to jeste da će se moj rad, obrazovanje, uspjeh pokušati osporiti na različite načine. Tabloidizacija normalnih vijesti, također, nešto je na šta sam bio spreman. Naravno, sve to me ne može skrenuti sa puta kojim sam pošao.

Odgovorio je i na pitanje zašto je baš izabrao Stranku demokratske akcije, te da li se u budućnosti vidi kao političara ili će mu prioritet biti Ankora.

– Zato što je SDA jedina ozbiljna stranka, ako mene pitate. S druge strane, čitava moja porodica je baštinila SDA, pa na neki način i živjela, iako moji roditelji, vrijedni pripadnici srednje klase, nikada nisu radili u javnom sektoru, niti su imali neke stranačke funkcije. Ponosan sam i na činjenicu da je moja porodica dala jednog mladog muslimana. Meni ne treba ništa od SDA, ne treba mi ništa ni od države, jer sav posao radim u inostranstvu, ali treba mi država. Snažna SDA je garant naše države, ma šta ko o tome mislio. SDA je stranka koja je nastala kao potreba našeg naroda da se politički organizira i da se ponovo počne pitati sam za sebe, nakon više stoljeća lutanja i zabrana. Danas su Bošnjaci politički faktor u ovom dijelu svijeta, ma kome se to sviđalo ili ne – i to je, između ostalog, rezultat SDA. Eto zato SDA.

– Ove godine smo pored naše primarne IT kompanije koja svake godine raste i ostvaruje rezultate bolje od planiranih, osnovali još dvije firme, a sa kojima već pravimo uspješne priče. Dakle, moje prisustvo u biznisu će uvijek biti zastupljeno, a politiku ne želim da doživljavam kao profesiju ili posao, već kao poziv. Poziv kojem sam se odazvao iz već ranije pomenutih razloga. Ukoliko taj poziv u budućnosti bude iziskivao obnašanje neke funkcije kroz koju ja mogu doprinijeti, neću bježati od toga ukoliko procijenim da sam u stanju raditi taj posao adekvatno, rekao je Balić za Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79