Bangladeški učitelj Sokubi Ismail: Novi život i rad u BiH već četiri godine

Porast zapošljavanja stranih radnika u Bosni i Hercegovini, posebno u građevinarstvu, postaje sve primjetniji, a razlog za to leži u odlasku domaće radne snage koja pronalazi bolje uslove u zemljama Europske unije. Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u prvoj polovini ove godine izdano je rekordnih 2.490 dozvola za strane radnike, a najviše ih je angažirano u građevinarstvu.

Iako odlazak domaće radne snage iz BiH predstavlja izazov, poslodavci pronalaze rješenje u zapošljavanju stranih radnika.

Građevinska firma “Memić gradnja” iz Cazina zaposlila je desetoricu Bangladešana i izvještava da su vrlo zadovoljni njihovim radom. Zapaža se da se strani radnici dobro integriraju i sarađuju s lokalnim radnicima.

Sokubi Ismail iz Bangladeša, koji već četiri godine radi u BiH, izjavljuje da je sretan ovdje i da šalje dio svoje plaće porodici u Bangladeš. Slično mišljenje dijeli i Muhamed Bin Islam iz Bangladeša.

Uprkos pozitivnim iskustvima, ističe se da je stručnost stranih radnika ponekad upitna. No, trend zapošljavanja stranih radnika u BiH će se vjerojatno nastaviti, jer domaća radna snaga traži bolje uslove izvan zemlje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79