Banjalučki “Instagram terorista” ponovo pred sudom

U Okružnom sudu Banja Luka danas je održano ročište Milanu Macuri (34) kojem se u ponovljenom postupku sudi za terorizam u pokušaju. Njega je u oktobru prošle godine isti sud prvostepeno osudio na godinu uvjetne kazne, kada je istaknuto i da ima tri godine provjere, odnosno da u trogodišnjem periodu ne smije ponoviti krivično djelo. Međutim, Vrhovni sud RS-a je ukino presudu i postupak vratio na novo suđenje.

Optužnicu protiv njega je podiglo Tužilaštvo RS-a jer je 8. decembra 2016. godine sa svog profila na Instagramu “uputio prijetnju terorističkim napadom” sa 150 kilograma eksploziva C4 u centru Banje Luke u vrijeme održavanja manifestacije “Zimzograd”. Na današnjem ročištu u banjalučkom sudu prihvaćeni su raniji iskazi svjedoka tužilaštva i odbrane, kao i materijalni dokazi i konstatovano da se oni neće ponovo izvoditi, te je odmah i zakazano iznošenje završnih riječi za novembar.

Macurin branilac, advokat Dragan Stupar, danas je kazao da je “poslije svega” njegov klijent imao ozbiljnih zdravstvenih problema, te nekoliko puta boravio u bolnici. U spornoj poruci iz 2016. godine, Macura je napisao:

“Volio bih da se ova moja molba shvati jako ozbiljno. Cijenim da bi sve dobrotvorne organizacije na ovim prostorima koje se bave uvozom C4 eksploziva, nafte, bombi, minobacača, kalašnjikova itd. a i nije da ih nema, imali korist od sljedećeg. Odgovorno tvrdim da sam prvoklasan materijal za samoubicu i voljan sam da to pokažem na primjeru Zimzograda. Bez problema mogu natovariti na sebe 150 kilograma C4, bez da iko posumnja, a kada postignem potrebno ubrzanje, niko me ne zaustavlja. Vjerujem da sa tom količinom mogu obuhvatiti prečnik Brko- Royal Plaza, umro sam presretan. A zašto to radim?! Riječima pjesnika: moja žrtva u odnosu na dobrobit naroda. Zahvaljivaćete mi se za cca 20 godina. Oslobodiću vas pogani, smrdljivih kobasica, razrijeđenog piva, vina i rakija. Primitivizma bl. gazda, droljetina i svih ostalih piz…. Po meni će se zvati škole, ustanove, javna dobra. Djeci ćete davati moja imena i tjerati ih da dižu sirov čelik. O meni će se učiti, pričati bajke”.

Vrhovni sud RS-a je ranije uvažio žalbu branioca optuženog. Odbrana je u svojoj žalbi ukazivala na bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

– Iz provedenih dokaza ne proizilazi da je poruku, koju je optuženi objavio na društvenoj mreži Instagram, na svom profilu “Milan Macura”, imala karakter ozbiljne prijetnje niti da je tu poruku uputio u cilju ozbiljnog zastrašivanja građana i sa ciljem ozbiljnog narušavanja, odnosno uništavanja osnovnih ustavnih, političkih, ekonomskih i društvenih struktura RS-a – navela je odbrana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79