Banjaluka jedan od najzagađenijih gradova

Banjaluka je protekle sedmice bila među najzagađenijim gradovima, pokazuju svjetska istraživanja kvaliteta vazduha. I dok iz Gradske uprave uvjeravaju da situacija nije alarmantna ekolozi pozivaju nadležne da konačno reguju I ulažu u energetsku efikasnost.

Izuzetno nezdrav indeks kvaliteta vazduha stavio je Grad na Vrbasu prethodnih dana na nezavidno visoko mjesto na listi najzagađenijih gradova svijeta. Sve to građani su mogli jasno da osjete, posebno u danima kada je u Banjaluci bila gusta magla.

Upozorenje po zdravlje, svi mogu osjetiti ozbiljnije zdravstvene posljedice, tako je okarakterisan vazduh u Banjaluci na internet stranici koja prati kvalitet vazduha u svjetskim gradovima.  Za to vrijeme iz Gradske uprave stižu umirujuće poruke.

“Situacija nije alarmantna. U gradu mjerimo koncentraciju zagađenosti vazduha na četiri mjerne stanice, sve zagađivače koji se nalaze u vazduhu: lebdeće čestice PM10/PM2.5, sumpor-dioksid (SO2), azotni oksidi (NO, NOa i NOx), ugljen-monoksid (CO) i ozon (O3), te možemo reći da su sve zagađujuće materije tokom cijele godine daleko ispod graničnih vrijednosti, osim u zimskom periodu i to posebno kada su nepovoljni vremenski uslovi i riječ je o isključivo lebdećim česticama”, izjavio je ovlašteni potpisnik Odjeljenja za komunalne poslove, Boriša Mandić.

Institucije su zakazale I pokušavaju prikriti stvarno stanje, ocjenjuju u Centru za životnu sredinu.

“Ono što država i naši gradovi treba da svakako rade jeste da kada dođu do ovakvog stanja prije svega upozore građane da što manje vremena provode na ulici. Treba nastaviti sa subvencijama u energetsku efikasnost, da se kućna ložišta što više nadograđuju, da dobijaju određene vrste filtera, da se energetski sistem preusmjerava u čistiji i obnovljiviji” rekao je Dragan Ostić iz Centra za životnu sredinu.

Ekolozi preporučuju nadležnima da ozbiljno shvate situaciju u koju su doveli stanovništvo i da ne prodaju bajke već počnu ulagati u zelenu energiju, smanjenje štete koja je nastala neodgovornim ponašanjem.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79