Bašić (NiP): Da bi SDA formirala vlast mora za 180 stepeni promijeniti odnos HDZ-a i SDP-a

Nakon jučerašnjeg završenog žrijebanja za izbor delegata u Dom naroda ispred reda bošnjačkog naroda, Haris Bašić, član predsjedništva Naroda i pravde govorio je o ovoj temi. 

Bašić je izjavio da će novonastala situacija ili odložiti formiranje vlasti ili agonizirati taj cijeli proces u narednim sedmicama, ali je naglasio kako je koalicija Osmorke sa HDZ-om čvrsta i da ne strahuju od toga da će se HDZ odlučiti na promjenu partnera u vlasti.

– Ali da bi SDA uspjela u tome da formira vlast mora apsolutno za 180 stepeni promijeniti odnos HDZ-a i SDP-a. Oni su neko s kim mi svakodnevno funkcioniramo, s kojima pravimo programe za Vladu FBiH i Vijeće ministara BiH, s kojima imamo odličnu saradnju i duboko razumijevanje i sad da najednom oni kažu “E dobro nećemo više s vama” nego da odu sa onima sa kojima nisu htjeli ni sjesti, čak ni kurtoazne prirode – rekao je Bašić.

Mišljenja je da se najvjerovatnije ništa neće promijeniti, osim što će se dodatno agonizirati javnost mjesec dana ili tri-četiri sedmice.

– U konačnici će se posebno agonizirati ljudi unutar SDA, koji su ovo do sada mogli iskoristiti za neke reforme – rekao je on.

Iznio je dvije potencijalne opcije za glasanje Osmorke u Parlamentu FBiH u oba doma. S obzirom na to da nemaju priliku da predlože potpredsjednika Federacije BiH, a sa izabranim SDA-ovim potpredsjednikom, SDA bi mogla blokirati formiranje vlasti koju su isplanirali HDZ i predstavnici Osmorke.

– Može se desiti da parlamentarna većina koja je već dogovorena i koja je toliko odmakla, ili obori taj prijedlog pa da onda Dom naroda FBiH daje novi prijedlog, ili eventualno da parlamentarna većina u Predstavničkom domu pusti tu osobu i izglasa da postane predsjednik odnosno potpredsjednik Federacije BiH i da onda baš da vidimo je l moguće da bi ta osoba mogla, htjela, smjela, bez ikakvih argumenata, bez parlamentarne većine u Parlamentu blokirati na silu procese i većine koji će se formirati u FBiH – kazao je on.

Između ostalog poručio je da će doći do određenog odlaganja ili agoniziranja u FBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79