Bečarević: Struja će biti skuplja za više od 12%, razmatranje se nastavlja 28. juna

Bečarević: Struja će biti skuplja za više od 12%, razmatranje se nastavlja 28. juna


Na posljednjoj sjednici održanoj u Mostaru, Regulatorna komisija za energiju Federacije Bosne i Hercegovine (FERK) odlučila je prolongirati razmatranje zahtjeva Elektroprivrede BiH (EP BiH) za povećanje cijene struje. Ova tačka dnevnog reda bit će razmatrana 28. juna, kada EP BiH dostavi dodatne informacije.

Elektroprivreda BiH je predložila linearno povećanje cijena struje za 10 posto, međutim, Almir Bečarević, stručnjak za energetiku, ističe da bi stvarno povećanje moglo biti najmanje 12 posto.

EP BiH je navela da prijedlog postotka linearnog povećanja iznosi 10% za domaćinstva i 8,1% za ostalu potrošnju na 0,4 kV, uključujući energiju i mrežarinu. Bečarević upozorava da je stvarno povećanje za građane bliže 12 posto.

Bečarević je komentarisao ekonomsku računicu tog povećanja, naglašavajući da će EP BiH ostvariti prihod od približno 15 miliona KM za pet mjeseci na osnovu povećanja cijena struje za građane. Dodao je da EP BiH planira povećati broj zaposlenih s 3.800 na 4.280 do 2026. godine, što znači da će građani kroz povećane cijene struje financirati nova radna mjesta.

Bečarević je upozorio da ovo neće biti jedino povećanje cijena struje. Predviđa se da će doći do novih poskupljenja zbog taksi na CO2, jer je osnovni resurs za proizvodnju struje i dalje ugalj. Također, pad izvoza struje u prva četiri mjeseca, koji iznosi više od 300 miliona KM, dodatno opterećuje građane.

Bečarević predviđa daljnja lančana poskupljenja za male obrtnike, komunalna preduzeća i općine u septembru, što bi moglo dodatno opteretiti građane. Ovo je sve predigra za početak 2026. godine, upozorava Bečarević.

FERK je odlučio prolongirati povećanje cijene struje. Generalni direktor Elektroprivrede BiH naglasio je da su cijene javnog snabdijevanja električnom energijom niske i da se nisu mijenjale deset godina. Također, istaknuo je potrebu za stabilizacijom energetskog sistema kako bi se izbjeglo njegovo urušavanje.

Odluka o povećanju cijena struje bit će donesena na narednoj sjednici FERK-a 28. juna.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija