Bećirović: Ne bojimo se Milorada Dodika! Dosta je njegovih obmana i laži

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović u video obraćanju se osvrnuo na izjave predsjednika RS Milorada Dodika o državnoj imovini.

On je poručio da je kao član Predsjedništva BiH dužan naglasiti da neće prolaziti nikakve laži i obmane o državnoj imovini. Kazao je da postoje tri neoborive činjenice.

“Prvo, Ustav Bosne i Hercegovine jasno je riješio temeljnu dilemu. Bosna i Hercegovina je država, RS je entitet u državi. Državna imovina pripada državi, jednako kao što pripada i svakoj drugoj državi na svijetu. Ne postoji država bez državne imovine”, istakao je Bećirović.

Naglasio je da je druga to da prema Sporazumu o pitanjima sukcesije bivše Jugoslavije državna imovina data BiH.

– Ovaj međunarodni sporazum zaključen je u Beču 2001. godine, a stupio je na snagu nakon njegove ratifikacije od svih država sljednica 2004. BiH je ratificirala ovaj međunarodni sporazum 2002. godine. Prema ovom međunarodnom sporazumu državna imovina je pripala državi BiH. Dodik treba prestati lagati narod u RS-u i napokon reći istinu. Neoboriva je činjenica da je aneksom A Sporazuma o sukcesiji jasno utvrđeno da je država Bosna i Hercegovina titular vlasništva nad nepokretnom imovinom bivše SFRJ koja se nalazila na teritoriji Bosne i Hercegovine. Nigdje se u ovom međunarodnom sporazumu kao nasljednici ove imovine ne spominju ni entiteti ni niži nivoi vlasti u našoj državi – poručio je.

Kazao je da su to činjenice te poručio: Dosta je Dodikovih laži i obmana.

Treća činjenica je to da prema Dejtonu Ustavni sud BiH donosi konačne i obavezujuće odluke.

– Ustavni sud BiH je odlučio da je država BiH nasljednik državne imovine socijalističke, odnosno, Republike BiH. To su argumenti koje ne može sakriti nikakva galama separatističkih političara. Što se tiče Dodikovih prijetnji državi, javno mu poručujem neka ih zaboravi – rekao je.

Poručio je da se patriotska BiH ne boji Dodika i njegovih poslušnika te da ona ovisi o Dodiku ne bi postojala ni jednog dana.

– Ova zemlja zavisi od ogromne većine nas koji imamo samo jedan izbor. Taj izbor se zove Bosna i Hercegovina. zato ćemo svim raspoloživim pravnim, demokratskim i drugim leganlim sredstvima braniti našu domovinu kao što se brani i svaka druga članica UN-a. Milioni nas u zemlji i van zemlje nikada nećemo dozvoliti razbijanje naše domovine. Nikada i ni po koju cijenu – zaključio je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79