Bećirović pojasnio Dodiku s kojom imovinom tačno može raspolagati: Ne možeš dijeliti što nije tvoje

Foto: Nedim Grabovica/Raport

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je da je, prema odredbama Ustava BiH, država Bosna i Hercegovina nastavila međunarodnopravni subjektivitet Republike Bosne i Hercegovine čime je ona titular cjelokupne državne imovine.

Kako je istakao “Milorad Dodik mora znati da entiteti i drugi niži nivoi vlasti mogu koristiti onu imovinu koja im je potrebna za vršenje njihovih pojedinačnih nadležnosti, u onoj mjeri u kojoj bi mogli biti ovlašteni zakonom koji donese Parlamentarna skupština BiH”.
“Također, Dodik treba prestati sa besmislenim izjavama u kojima govori da neće dijeliti imovinu s Bosnom i Hercegovinom, jer on ne može dijeliti ono što nije njegovo. Država Bosna i Hercegovina i državna imovina su svetinje koje ne mogu biti predmet nikakve političke trgovine”, rekao je Bećirović.

Naglasio je da samo država Bosna i Hercegovina ima isključivu nadležnost da putem odluka nadležnih državnih organa uređuje sva pitanja koja su vezana za državnu imovinu, te da te odluke entiteti, kao i niži nivoi vlasti, moraju poštovati.

Bećirović ističe kako državna imovina reflektuje državnost, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet koji pripadaju isključivo državi Bosni i Hercegovini, a ne entitetima, kao i da je državna imovina fundamentalni element da državna vlast bude suštinski, a ne formalno suverena vlast, a zbog toga je i regulisanje državne imovine njena isključiva nadležnost.

“Država Bosna i Hercegovina posjeduje ne samo vanjski, već i unutrašnji kontinuitet (Socijalističke) Republike Bosne i Hercegovine, koji funkcionalno predstavlja državna vlast. Pod pojmom ‘država’ u Ustavu BiH misli se isključivo na Bosnu i Hercegovinu. Preciznije rečeno, to se odnosi na tri različita elementa: na sveukupnu državu Bosnu i Hercegovinu kao nezavisni, suvereni i međunarodno priznati subjekt, na najviši nivo vlasti u državi (za razliku od entitetskih i nižih nivoa vlasti), te suverenog međunarodnopravnog sljednika (Socijalističke) Republike Bosne i Hercegovine”, naveo je on.

Neupitni kontinuitet između Republike Bosne i Hercegovine i današnje države Bosne i Hercegovine, ističe Bećirović, nedvosmisleno upućuje na zaključak da je državi Bosni i Hercegovini, prema Sporazumu o sukcesiji, data državna imovina navedena u tom Sporazumu.

“To jest da je Bosna i Hercegovina titular te imovine. Nikakve neutemeljene izjave Milorada Dodika ne mogu promijeniti elementarne ustavnopravne činjenice”, naveo je Bećirović.

Podsjećamo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da uprkos saradnjii sa strankama u Sarajevu dogovora i pregovora oko državne imovine neće biti jer ona, kako tvrdi, ne pripada državi već entitetu i na tome će se vidjeti “hoće li biti Bosne i Hercegovine ili ne”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79