Bećirović poziva NATO da BiH primi u članstvo i vrati se u vojne baze u zemlji

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda, Denis Bećirović, uputio je poziv NATO savezu da BiH primi u članstvo te obnovi svoje prisustvo u vojnim bazama u zemlji.

Ovo je istaknuto nakon susreta s generalnim sekretarom NATO-a, Jensom Stoltenbergom.

Stoltenberg je izrazio podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH te istaknuo preporuku da BiH dobije kandidatski status s obzirom na napredak koji je zemlja ostvarila.

“Pozdravljamo napore u jačanju saradnje OS BiH i NATO-a te smo spremni jačati politički dijalog i saradnju u cilju naše zajedničke budućnosti i sigurnosti”, izjavio je Stoltenberg.

Bećirović je naglasio da su sve formalne pretpostavke za zahtjev za članstvo u NATO-u ispunjene te je predložio nekoliko mjera za jačanje suradnje.

“Predložio sam da NATO pošalje konačni poziv za članstvo u BiH te da obnovi prisustvo u vojnim bazama u zemlji radi prevencije potencijalnih sigurnosnih prijetnji. Također, predložio sam redovna periodična održavanja sastanaka kako bismo održavali tijesniju suradnju”, rekao je Bećirović.

Bećirović je istaknuo da je NATO ključni faktor za očuvanje mira i stabilnosti u BiH te podržao eventualno prisustvo NATO snaga u vojnim bazama u zemlji. Naglasio je i da su državni organi BiH usvojili sve potrebne zakonske i strateške dokumente u području obrane te da je BiH spremna za punopravno članstvo u NATO-u.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79