Bećirović primio Frangeša i Sedara: Od velike važnosti da BiH dobije kandidatski status za članstvo u EU

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović primio je danas ambasadora Anželja Frangeša, specijalnog izaslanika Slovenije za zapadni Balkan, te ambasadora Republike Slovenije u BiH Damijana Sedara. Razgovarano je o odnosima i saradnji BiH i Slovenije, kao i o ubrzanju puta BiH u Evropsku uniju.

Bećirović je, izrazivši zadovoljstvo uspješnim razvojem prijateljskih odnosa dviju država, naglasio kako je čvrsto opredijeljen za njihovo unapređenje i jačanje, kao i za produbljivanje ekonomskih veza.

Izrazivši zahvalnost specijalnom predstavniku Frangešu na dosadašnjoj podršci Slovenije evropskom putu Bosne i Hercegovine, Bećirović je naglasio kako je evropska perspektiva svake od zemalja u regiji jedini način za postizanje trajnog mira i stabilnosti u regiji. Istaknuo je da je od velike važnosti da BiH dobije kandidatski status za članstvo u EU na predstojećem decembarskom Summitu EU.

Bećirović je rekao je da BiH ostaje privržena daljnjem jačanju regionalne saradnje u okviru postojećih inicijativa, te da će učestvovati u procesima regionalne saradnje, prevashodno na principima očuvanja suvereniteta i nezavisnosti, kao i jednake koristi za sve. Naročito je istaknuo pozitivnim dinamiziranje Berlinskog procesa.

Na sastanku je naglašeno da su BiH i Slovenija do sada zaključile više od četrdeset bilateralnih ugovora iz raznih oblasti, te je izražena nada da će u što skorijem roku biti potpisani i sporazumi koji su u proceduri zaključivanja.

Specijalni izaslanik Slovenije za zapadni Balkan Anželj Frangeš čestitao je Bećiroviću na pobjedi za člana Predsjedništva BiH, naglasivši kako će Slovenija nastaviti pružati veliku podršku BiH na putu ka članstvu u EU – saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79