Bećirović-Sabolić: Odnosi BiH i Hrvatske moraju se zasnivati na međusobnom poštovanju i uvažavanju

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa ambasadorom Republike Hrvatske Ivanom Sabolićem, a konstatovali su da se institucionalna saradnja ostvaruje u različitim oblastima između dvije države.

Bećirović je poručio da se odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske moraju zasnivati na međusobnom poštovanju, uvažavanju i suverenoj jednakosti, te je naglasio da Bosna i Hercegovina želi jačati ekonomske veze dvije države.

Ambasador Republike Hrvatske Ivan Sabolić izjavio je da je Hrvatska zainteresovana za evropski put Bosne i Hercegovine i da se premijer Andrej Plenković zalagao za dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

Tokom razgovora istaknuto je da se Hrvatska nalazi u samom vrhu ključnih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine, po vrijednostima ostvarene razmjene u oba smjera. Bilateralna razmjena je značajno izbalansirana, te je posljednjih godina trgovinski deficit minimalan u odnosu na druge trgovinske partnere.

Član Predsjedništva BiH Bećirović je poručio da je za Bosnu i Hercegovinu od posebnog značaja izgradnja IAP-Jonsko-jadranskog gasovoda i njegovog prolaska preko teritorije naše zemlje, čime bi se ne samo osiguralo alternativno snabdijevanje, već i opskrba tim energentom značajnog dijela Bosne i Hercegovine, kao i značajna sredstava od naplate tranzita gasa, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79