Bećirović se pravdao zašto je glasao za Krišto: I SDA bi glasala za HDZ

Nakon sjednice Predsjedništva BiH na kojoj je dato zeleno svjetlo da Borjana Krišto bude imenovana za novu predsjedavajuću Vijeća ministara BiH, medijima se obratio član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Predsjedništvo BiH: Borjana Krišto imenovana za mandatarku Vijeća ministara

Osvrnuo se na početku na zasjedanja kolektivnog šefa države i njihov učinak.

– U BiH se često plasiraju negativne vijesti. Često smo bili svjedoci sukoba, često su takve vijesti dolazile iz ove zgrade Predsjedništva BiH. Večeras želim poslati poruku svim ljudima u Bosni i Hercegovini – došlo je vrijeme za pozitivne vijesti iz PRedsjedništva. Nakon što smo uspješno održali prvu sjednicu Predsjedništva BiH, jučer smo održali i prvu vanrednu sjednicu i jednoglasno donijeli odluku o angažiranju Oružanih snaga BiH za pomoć stanovništvu na zahtjev lokalnih civilnih organa vlasti. Svi su svjedoci šta se događalo prethodnih godina, pogotovo kada su bili požari, koliko je bilo problema kada je trebalo angažirati Oružane snage, podsjetio je, te dodao:

Danas smo okončali i drugu redovnu sjednicu i usvojili niz važnih odluka i sporazuma. Završena je i druga vanredna sjednica Predsjedništva BiH. Imenovali smo mandatara i to je najbrže imenovanje mandatara u postdejtonskoj BiH. Imenovanje mandatara je jedan uobičajen postupak u BiH i to nije nikakva novina. Na današnjoj sjednici nismo izmišljali toplu vodu oko imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara. Imenovanje je izvršeno u skladu sa Ustavom BiH, Zakonom o Vijeću ministara BiH i Pravilnikom Predsjedništva BiH. Ljudima u BiH moram reći da su pred članovima Predsjedništva bile dvije opcije: da i dalje u mandatu predsjedavajućeg Vijeća ministara ostane Zoran Tegeltija iz SNSD-a, koji je vodio najgore Vijeće ministara u ovom stoljeću. Druga opcija je bila da glasamo za vladu sa ustavom, zakonom i poslovnikom i otvorimo proces konstituiranja Vijeća ministara. Svi moraju znati da nije bilo treće opcije, objasnio je, te dodao da je odlučio za postupak koji je predviđen Ustavom, zakonom i poslovnikom, prenosi Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79