Bećirović: UN napravio grešku 1995. godine, ne smije dopustiti novu 2024. godine

Denis Bećirović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, obratio se u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, ističući važnost usvajanja rezolucije koja bi 11. jula proglasila međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici, koji se dogodio 1995. godine.

Bećirović je naglasio da pravosnažne presude najviših sudova UN-a, poput Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, potvrđuju da je nad Bošnjacima u sigurnoj zoni Srebrenica počinjen genocid. Istakao je važnost tih presuda koje su dokumentirale strahote genocida na način koji je bez presedana nakon Drugog svjetskog rata.

Haški tribunal, prema Bećirovićevim riječima, ostavio je opsežan arhiv o počinjenom genocidu, zločinima protiv čovječnosti i drugim zločinima. Njegova zaostavština uključuje milijune transkripata sudskih procesa, stotine hiljada dokumenata i hiljade videozapisa. Bećirović je istaknuo važnost očuvanja ovog naslijeđa kao podsjetnika na prošlost, ali i kao instrumenta za sprječavanje ponovnog počinjenja takvih zločina u budućnosti.

Pored toga, Bećirović je citirao bivšeg generalnog sekretara UN-a, Kofija Annana, koji je u svom izvještaju o padu Srebrenice 2000. godine istaknuo da su UN napravile pogrešku svojom nesposobnošću da prepoznaju obim zla s kojim su se suočile. Bećirović je naglasio da iako je UN napravio grešku 1995. godine, ne smije dopustiti novu grešku 2024. godine.

U predloženom tekstu rezolucije poziva se na proglašenje 11. jula međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, osuda poricanja genocida te razvoj obrazovnih programa usmjerenih na prevenciju genocida u budućnosti. Bećirović je istaknuo devet ključnih argumenata za usvajanje ove rezolucije, među kojima su jačanje kulture mira, okretanje prema budućnosti, podrška pomirenju u regiji te afirmacija kulture sjećanja.

Bećirović je također naglasio važnost rasprave o nacrtu rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a, pozivajući države članice da podrže ovaj prijedlog kao važan korak u osiguranju pravednije budućnosti čovječanstva i zaštiti kredibiliteta UN-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79