Bećirović upozorio: Opasnost od novog genocida nije otklonjena

Bećirović upozorio: Opasnost od novog genocida nije otklonjena


Nikada se ne smije prestati širiti istina o genocidu počinjenom nad Bošnjacima. Naša je trajna obaveza da smognemo snage i mudrosti i da širimo istinu o genocidu u Srebrenici, poručio je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

“Kultura sjećanja je jedini izlaz iz spirale zla i nasilja i jedini način da izliječimo društvo od mržnje. Svi oni koji BiH nude strategiju zaborava ne misle dobro našoj zemlji. Nikada ne smijemo pristati na zaborav,” istakao je Bećirović.

U BiH nije bio građanski rat, nego oružani napad iz druge države, odnosno brutalna agresija, istakao je Bećirović. Dodao je kako su protiv BiH vođeni udruženi zločinački poduhvati, što je potvrđeno i presudama međunarodnih sudova.

“UN su priznale grešku prema BiH i Srebrenici. Kroz svoje nedjelovanje i propuste UN nose dio odogornosti za počinjeni genocid nad Bošnjacima,” dodao je Bećirović, citirajući izvještaj generalnog sekretara UN-a.

S obzirom da su UN priznale i svoj dio odgovornosti, Bećirović je uputio pitanje liderima najvećih država svijeta, zašto se toleriše negiranje genocida i drugih ratnih zločina, te zašto se ne sankcionišu oni koji negiraju genocid.

Bećirović je postavio devet pitanja, kao što su da li postoje politike koje ugrožavaju Ustav BIH, koji zagovaraju secesiju, da li postoji propaganda protiv BiH, da li se negiraju zločini… Na sva pitanja odgovor je bio da.

“Opasnost od genocida nad Bošnjacima nije otklonjena. Ideologije, politike, mediji, velikodržavni centri moći, velikodržavne pretenzije i drugi faktori koji su doveli do genocida nad Bošnjacima ponovo prijete”, kazao je Bećirović, kazavši kako se trebamo okupiti oko ideje da nam svima država treba biti na prvom mjestu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija