(Foto: I. Š./Klix.ba)
Benjamina Karić i Christian Schmidt podijelili 3.000 ćevapa na Baščaršiji zajedno s ćevabdžijama

Benjamina Karić i Christian Schmidt podijelili 3.000 ćevapa na Baščaršiji zajedno s ćevabdžijama


Povodom završene procedure o zaštiti sarajevskih ćevapa kao autohtonog domaćeg proizvoda, na trgu ispred Baščaršijske džamije danas je upriličena degustacija ovog jedinstvenog gastronomskog specijaliteta. Mnoge Sarajlije i turisti okupili su se kako bi probali i uživali u prepoznatljivom okusu sarajevskih ćevapa.

Ćevape su, između ostalih, dijelili gradonačelnica Benjamina Karić i visoki predstavnik Christian Schmidt. Na ovom događaju sudjelovale su i članice Udruženja sarajevskih ćevabdžija, uključujući poznate ćevabdžinice kao što su Željo, Željo 2, Petica, Zmaj stanica, Specijal, Galatasaray, Hodžić, Mrkva i Nune. Prolaznicima je posluženo čak 3.000 ćevapa.

Ranije danas, u Svečanom salonu sarajevske Vijećnice, održana je konferencija za medije povodom završetka procedure zaštite sarajevskih ćevapa.

Na konferenciji su prisustvovali gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, predstavnici USAID-a, direktor Agencije za sigurnost hrane Džemil Hajrić, članovi Udruženja ćevabdžija, te konsultant Grada Sarajeva, Emir Đedović.

Gradonačelnica Karić je ovom prilikom istaknula značaj ćevapa kao simbola sarajevske gastronomije: “Ponosni smo na našu historiju i olimpijski duh, ali ono što posebno privlači turiste u naš grad je naša jedinstvena gastronomska ponuda. Ako ste došli u Sarajevo, a niste probali ćevape, ne možete reći da ste doživjeli Sarajevo.”

Proces zaštite sarajevskih ćevapa započeo je prije dvije godine, a uskoro će se pokrenuti i inicijative za zaštitu drugih autohtonih domaćih proizvoda, uključujući i sarajevski somun.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija