Prijeti li nam nova epidemija?

Prijeti li nam nova epidemija?


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ponovno je proglasila svjetsku javnozdravstvenu krizu zbog majmunskih boginja, drugi put u dvije godine.

Virusna bolest, koja se izvorno proširila iz Demokratske Republike Kongo na susjedne zemlje, izaziva simptome slične gripi i gnojne lezije na tijelu.

Iako su smrtni slučajevi rijetki, bolest se sada širi novom varijantom “clade Ib” koja je lakše prenosiva bliskim kontaktom, uključujući i seksualni kontakt.

WHO-ov čelnik, Tedros Adhanom Ghebreyesus, naglasio je važnost koordiniranog međunarodnog odgovora kako bi se suzbila izbijanja bolesti i spasili životi.

Do sada je ove godine zabilježeno više od 17.000 sumnjivih slučajeva i 517 smrtnih slučajeva, što predstavlja značajan porast od 160 posto u odnosu na prošlu godinu.

WHO-ova odluka o proglašenju javnozdravstvene krize najviša je razina uzbune i može potaknuti dodatna istraživanja, financiranje i međunarodnu suradnju u borbi protiv širenja majmunskih boginja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija