Hrvatska daje zeleno svjetlo za izgradnju hidroelektrane: Naša Una se uništava

Hrvatska daje zeleno svjetlo za izgradnju hidroelektrane: Naša Una se uništava


Mještani, aktivisti, predstavnici civilnih udruženja i turisti okupili su se na izvoru rijeke Une u srijedu, mirno protestirajući protiv izgradnje male hidroelektrane Una-mlin. Ovaj protest dolazi nakon što je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i državne imovine Republike Hrvatske objavilo da ne može poništiti pravomoćne dozvole za izgradnju hidroelektrane.

Amarildo Mulić, ekološki aktivista, predsjednik udruženja „Unski smaragdi“ i bivši direktor Nacionalnog parka Una, u razgovoru za N1 otkrio je moguće posljedice izgradnje hidroelektrane, koje bi mogle biti pogubne za rijeku Unu i njezinu okolinu.

Iako hrvatsko Ministarstvo tvrdi da se izgradnja odvija izvan zaštićenog spomenika prirode, Mulić upozorava na štetne utjecaje koje bi ovaj projekt mogao imati na zaštićeno područje. Podsjeća da je izvor Une jedan od pet najdubljih izvora rijeka na svijetu, te ističe važnost očuvanja ovog jedinstvenog hidrološkog spomenika prirode.

Prema Muliću, nisu ispoštovane sve procedure, a međunarodne konvencije su prekršene. Naglašava da nije provedena studija procjene utjecaja na okoliš, a cijeli proces je pokrenut “pod velom tajnosti”.

Što se tiče mogućnosti poništavanja izdanih dozvola, Mulić navodi da, iako postoji mogućnost obnove postupka ako se utvrdi da su dozvole izdane kao posljedica kaznenog djela, to bi moglo značiti dugotrajan proces koji bi omogućio daljnju devastaciju rijeke Une.

Mulić upozorava da bi izgradnja hidroelektrane mogla promijeniti režim toka rijeke, utjecati na floru i faunu te vizualno promijeniti ambijent gornjeg toka Une. Upozorava da bi ovaj projekt mogao imati katastrofalne posljedice za prirodu i ljude, te naglašava da rijeka Una nema alternativu.

Podrška javnih ličnosti poput Darka Rundeka, Mile Kekina i Rade Šerbedžije ukazuje na širu javnu zabrinutost, no Mulić ističe da podrška od strane institucija, na terenu, još uvijek nedostaje.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija