Bh. granica izaziva strah u EU

U Europi su pojačani nadzori na svojim unutrašnjim granicama, iako privremenog karaktera. Situacija je posebno alarmantna u Bosni i Hercegovini, koja se suočava s izazovima u kontroli novog migrantskog vala.

Granična policija Bosne i Hercegovine (BiH) je u prvih devet mjeseci ove godine otkrila 8.720 osoba u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice. Ovo je porast od 27,24% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Istovremeno, Služba za poslove sa strancima BiH je zabilježila dolazak 25.800 novih tražitelja azila tokom ove godine.

Iz Granične policije BiH potvrđeno je kako su pojačane mjere nadzora na granicama i u zračnim lukama već duže vremena. Uprkos nedostatku ljudstva, maksimalno ulažu napore u zaštitu državne granice.

Iako su zvaničnici Slovenije najavili privremeno vraćanje graničnih kontrola prema Sloveniji, istovremeno je postalo jasno da postoji zabrinutost zbog povećanog priljeva migranata preko tzv. zapadnobalkanske rute. Također, države jugoistoka Europe, uključujući BiH, suočavaju se s izazovima u kontroli granice prema istoku, prema Srbiji i Crnoj Gori.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je pozvao bh. vlasti da ojačaju granične kontrole i usklade vizni režim s EU-om. Plenković je također izrazio želju da se što prije zaključi statusni sporazum s Frontexom kako bi se olakšalo suočavanje s migrantskim valom. Prema riječima ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davora Božinovića, BiH bi trebala ubrzati proceduru sklapanja sporazuma s Frontexom kako bi omogućila prisustvo ove agencije na granici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79