Bh. graničari posljednji obavezni sistematski pregled imali prije 15 godina, a nose oružje

Obavezan sistematski pregled za policijske službenike Granične policije Bosne i Hercegovine bio je organiziran daleke 2008. godine, uprkos činjenici da se radi o ljudima koji dolaze u dodir s oružjem.

Na ovo je u četvrtak na sjednici Zastupničkog doma ukazao zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović.

Kolektivni ugovor traži se godinama i jedan je od osnovnih razloga zbog kojih su upravo sindikati državnih policijskih agencija, kao i državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, organizirali niz protesta tokom godina.

Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa BiH (koji obuhvata Graničnu policiju, Državnu agenciju za istrahe i zaštitu – SIPA i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela), istakao je da službenici koji nose oružje moraju biti podvrgnuti redovnom, najprije psihološkom, pregledu.

– Ima incidenata. Pa unazad toliko godina od posljednjeg obaveznog sistematskog pregleda imali ste pet-šest ubijenih žena iz službenog pištolja – kazao je Krvavac, koji je u prethodnom mandatu bio na čelu Sindikata Granične policije BiH.

Građani BiH se najviše žale na postupanje policijskih službenika Granične policije BiH

Bilježeni su i slučajevi samoubistva iz službenog oružja.

– Nije problem masnoća u krvi, problem je drugo. Potreban je najprije redovan psihološki pregled. O tome govorim godinama. Mi nosimo oružje. Mora se vidjeti koliko su ljudi fizički, mentalno i psihički spremni za obavljanje dužnosti – rekao je Krvavac.

Kazao je da je ista situacija i u SIPA-i kada je riječ o obaveznom sistematskom pregledu, odnosno da ga nema.

Iz Granične policije BiH su na zastupničko pitanje Mehmedovića odgovorili da su obavezan sistematski pregled organizirali tokom 2008. godine, ali i da ova obaveza nije zakonski propisana, pa stoga Granična policija nema nikakav interni propis koji je regulira. Pozivaju se na Zakon o policijskim službenicima BiH, Zakon o radu u institucijama BiH i Zakon o državnoj službi u institucijama BiH koji ne propisuju obavezan sistematski pregled.

Iz Granične policije su napomenuli da bi se pitanje sistematskog pregleda trebalo regulirati kolektivnim ugovorm o radu koji još nije zaključen piše Faktor.

Krvavac je naglasio da se pitanje kolektivnog ugovora može završiti u roku od tri dana.

– Ne tražimo ništa što nije regulirano u zakonima i podzakonskim aktima – dodao je Krvavac.

Na pitanje dokle se došlo, odgovorio je “nidokle”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79