Bh. more prepušteno samo sebi: BiH nema odgovor na zagađenje

BiH se suočava s ozbiljnim problemom kada je riječ o zaštiti Jadranskog mora od iznenadnih zagađenja. Uprkos činjenici da BiH ima 24,5 kilometara obale, ne postoji adekvatan plan za upravljanje morem i njegovu zaštitu od incidentnog zagađenja.

Situaciju dodatno komplicira podijeljenost nadležnosti između različitih institucija. Stara narodna izreka “Gdje je puno baba, kilava su djeca” savršeno oslikava trenutni haos u kojem se bh. more nalazi, prepušteno samo sebi bez jasnog sistema zaštite.

Federalni revizori su krajem prošle godine proveli praćenje realizacije preporuka iz izvještaja revizije učinka “Upravljanje intervencijama u slučaju incidentnog zagađenja Jadranskog mora”. Ispitali su aktivnosti nekoliko ključnih institucija, uključujući Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Agenciju za vodno područje Jadranskog mora, te relevantna kantonalna ministarstva i Općinu Neum.

Od devet datih preporuka, provedene su samo dvije. Revizori su naglasili da je za realizaciju preporuka bilo neophodno ostvariti proaktivnu saradnju sa institucijama BiH kako bi se uspostavio efikasan sistem interventnog djelovanja na moru.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu usvojen je Kantonalni operativni plan mjera u slučaju incidentnog zagađenja voda i obalnog vodnog zemljišta, ali on pokriva samo I i II stepen ugroženosti. Federativni operativni plan za III stepen ne sadrži sve bitne elemente niti uključuje sve relevantne institucije. Posebno je porazno što još uvijek nije donesen plan odbrane od iznenadnih zagađenja s broda, kako nalaže Zakon o unutrašnjoj i pomorskoj plovidbi u FBiH.

Iako su mnoge institucije izostale s odgovorima, iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma pojašnjavaju da je Vlada FBiH uputila akt prema Vijeću ministara BiH kojim se zadužuje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da poduzme odgovarajuće aktivnosti na usvajanju potrebne regulative i planova za upravljanje i zaštitu obalnih morskih voda.

Prema dostupnim informacijama, Ministarstvo je već izradilo prijedlog plana za nepredviđene slučajeve onečišćenja mora, no ostaje nejasno u kojoj je fazi procedura za njegovo usvajanje na Vijeću ministara BiH.

Dok institucije prebacuju odgovornost i čekaju na usvajanje planova, bh. more ostaje nezaštićeno, a incidentno zagađenje prijeti da postane trajni problem.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79