Bh. policajac osnovao grupu kako bi varali osiguranja i fingirali saobraćajne nesreća

Nekadašnji policajac osnovao je grupu kako bi, namještajući saobraćajne nesreće, naplatio nepostojeću štetu

Nekadašnji zamjenik komandira za saobraćaj PS Travnik Goran Paklarčić je, nakon okončanja istrage koju je protiv njega vodilo Tužilaštvo SBK-a, optužen za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnog djela u sticaju sa produženim krivičnim djelom ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Osim njega, koji je označen vođom grupe, optuženi su i Sanjin Gazić i Dalibor Augustinović, koji su bili članovi ove grupe piše Oslobođenje.

Lažno predstavljanje

Oni se optužnicom, koju je potvrdio Općinski sud u Travniku, terete za ista krivična djela, osim što se Paklarčiću na teret stavlja i produženo krivično djelo prevare. Oni su, kako se navodi u optužnom aktu, od 2016. do 2020. godine fingirali saobraćajne nesreće na području SBK-a kako bi osigurali pravni osnov za nepripadajuću naplatu štete od osiguravajućih kuća.

Angažirali su više osoba koje su uz novčanu naknadu učestvovale u pojedinim radnjama, odnosno koje su uz određenu novčanu naknadu učestvovale u izvršenju navedenih krivičnih djela radi osiguranja pravnih osnova za naplatu nepripadajuće štete od osiguravajućih kuća. Dakle, naručivali su saobraćajne nesreće da bi naplatili štete.

U jednoj od 17 tačaka optužnice navodi se da je Paklarčić uvezao Audi Q7 sa potpuno havarisanom karoserijom i oštećenjima na šasiji i motoru na ime Dž. G, a zatim je isto vozilo na neutvrđen način registrirao na ime M. S. kao vozilo bez oštećenja.

Augustinović je potom u svojoj automehaničarskoj radnji u mjestu Divjak, općina Vitez, otklonio mehaničke kvarove i vozilo doveo u vozno stanje, a zatim na zahtjev Paklarčića odvezao ga i držao u mjestu Veliki Mošunj. Nakon toga su, prema planu Paklarčića, otišli na dogovorenu lokaciju za fingiranje nesreće.

Dogovorili su se da Gazić sa WV Sharan odgura vozilo Audi niz strminu, u čemu su kasnije i uspjeli te je došlo do prevrtanja vozila niz strminu pored ceste i time su stvorili dojam da su oštećenja na karoseriji i druga oštećenja nastala u tom, a ne u nekom drugom događaju.

M. I. i M. Đ. su po dogovoru sa Paklarčićem ostali na licu mjesta lažno se predstavljajući kao vozači. Oni su policajce PS Travnik lažnim izjavama doveli u zabludu i naveli ih da sačine izvještaj o uviđaju u kojem su navedeni lažni podaci.

Odbijen zahtjev

– Paklarčić je, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, koristeći tako sačinjen zapisnik kao pravi, iako je znao da se nije dogodila stvarna prometna nesreća, podnio zahtjev za naplatu štete na vozilu Audi Q7 osiguravajućoj kući i time je želio navesti da isplati štetu po predračunu u iznosu od 53.000 KM, pa kada je uočeno da je nesreća fingirana, zahtjev je odbijen, stoji u jednoj od tačaka optužnice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79